De Korte Lijnbaan.
De Korte Lijnbaan. Foto: Wouter Vocke

Waar komt de naam van de Lijnbaan vandaan?

Algemeen 509 keer gelezen

Rotterdam - Sinds 26 juni 1951 heet de Lijnbaan de Lijnbaan. Maar waar komt die naam vandaan? Onze collega Wouter Vocke van indebuurt Rotterdam zocht het uit.

In de zeventiende eeuw lag er midden in de stad een touwslagerij, ook wel lijnbaan genoemd. Touw werd met de hand gemaakt door vezels in elkaar te draaien – op banen tot wel 300 meter lang. Op 23 augustus 1666 werd door de koopman Jean Hennequin aan het stadsbestuur het verzoek gericht om een overdekte lijnbaan te maken, waar ‘s zomers en ‘s winters gewerkt zou kunnen worden. Op 14 maart 1667 werd het stuk land afgestaan dat liep van de Coolscheweg of Binnenweg tot de Kruiskade. Hennequin leeft nog voort in het straatje achter de Bijenkorf (parallel aan de Lijnbaan): de Hennekijnstraat.

Al in 1671 was er een laan op deze plaats die bekendstond als Lijnbaanslaan. Later werd deze laan omgedoopt tot Lijnbaanstraat. De Lijnbaan zoals we die vandaag de dag kennen ligt iets westelijker dan de oude Lijnbaanstraat – daar ligt nu ongeveer de Hennekijnstraat.

De Korte Lijnbaan – dat stuk Lijnbaan dat haaks op de Lijnbaan ligt tussen het Stadhuis en Karel Doormanstraat – heette ooit Crispijnlaan. Sint Crispijn was de naam van een herberg die in de 18e eeuw op die plek stond. Vóór het bombardement van 14 mei 1940 lag in deze buurt ook al de Crispijnlaan, deze liep van de Kruiskade naar de Binnenweg.

Zie ook indebuurt Rotterdam!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant