Afbeelding
Nederlands Fotomuseum

De passie voor voetbal en fotografie van Hugo Borst, Pim Ras en Johan van Gent

Algemeen 13 keer gelezen

Rotterdam - In journalist Hugo Borst komen twee passies samen: voetbal en fotografie. Op zondag 29 december gaat Hugo Borst in gesprek met Pim Ras, een van Nederlands bekendste sportfotografen, en Sparta-historicus Johan van Gent.

Sportfotograaf Pim Ras raakte op jonge leeftijd gefascineerd door sportfotografie tijdens voetbalwedstrijden in De Kuip. Hij werkte lange tijd voor het Algemeen Dagblad, waarvoor hij veel internationale voetbalwedstrijden fotografeerden. In gesprek met Hugo Borst vertelt Pim Ras wat sportfotografie voor hem betekent en hoe hij het altijd voor elkaar lijkt te krijgen het moment van de wedstrijd te vangen.

Verder praten Borst en Johan van Gent over het Sparta van vroeger en nu. En over de memorabele Sparta-wedstrijd uit 1957 die werd afgetrapt door de Amerikaanse filmster Jayne Mansfield, vastgelegd door onder andere de Rotterdamse fotograaf Kees Molkenboer. Wat deed Mansfield op de stip? En hoe liep deze wedstrijd af? Johan van Gent zat als 15-jarige jongen op de tribune en kan als geen ander dit moment navertellen.

Dit gesprek is onderdeel van het activiteitenprogramma van de tentoonstelling Sterke verhalen in het Nederlands Fotomuseum. In deze tentoonstelling zijn voetbalfoto’s van Kees Molkenboer te zien, evenals de bekende fotoserie Hollandse Velden van fotograaf Hans van der Meer.

Kijk hier voor de kaartverkoop.

Uit de krant