Sébastièn kan niet wachten om het publiek opnieuw kennis te laten met the queen of jazz Ella Fitzgerald. Foto: Patricia van den Blink
Sébastièn kan niet wachten om het publiek opnieuw kennis te laten met the queen of jazz Ella Fitzgerald. Foto: Patricia van den Blink Foto: Patricia van den Blink

Muziek zit bij Sébastièn diepgeworteld

Algemeen 247 keer gelezen

Muziekschool Choy Lessons zal op 25 april een uniek jazz-en swingconcert geven ter ere van queen of jazz Ella Fitzgerald. Vijf jazzstudenten: Luca Warmer (vocal), Koen van der Linden (piano), Tijn Koenen (drums) Vasilis Gkagkavouzis (contrabas) en Sébastièn Choy (gitaar) zullen hun muzikale talenten aanwenden om dit concert met beroemde swingsongs in de oorspronkelijke swing te laten herleven. Sébastièn is niet alleen gitarist, maar ook de oprichter van de muziekschool in Hoogvliet.

door Patricia van den Blink

Hoogvliet - Sébastien werd geboren in Rotterdam, maar groeide vanaf zijn derde op in Hoogvliet. Muziek zit bij hem diepgeworteld en eigenlijk kan hij dat niet echt verklaren, want zijn familie is niet bepaald muzikaal. “Er werd mij wel eens verteld, dat mijn opa mondharmonica speelde. Maar dat bleek onzin te zijn”, vertelt de nu 48-jarige muzikant. Hij weet nog goed hoe muziek in zijn leven kwam. Sébastièn: “Op mijn vierde stond ik voor een pianowinkel, zag die witte en zwarte toetsen en werd als betoverd ernaar toe getrokken. Een vriend van mijn vader speelde orgel en toen ik het hoorde wist ik gelijk, dat is mijn ding.” Hiermee begon zijn muzikale levenspad. Hij nam muzieklessen en ging uiteindelijk naar het conservatorium. Om wat geld te verdienen, gaf hij vanaf zijn 15de al les. “Ik gaf toen muziekles aan Jessica. Haar dochter Khedyra krijgt nu, jaren later, gitaarles van één van de gitaardocenten in de muziekschool.

Muziekschool
Sébastien heeft inmiddels 30 jaar muzikale ervaring. Sinds 2002 geeft Sébastièn Choy muziekles in zijn eigen muziekschool. Ook is hij professioneel actief in de muziekindustrie als producer/ componist bij o.a. Choy Records. Onze gekwalificeerde docenten hebben vele studenten en professionals ondersteund in de ontwikkeling van hun muzikale wensen. Van hobby tot begeleiding van artiesten en ondersteuning bij vervolgopleidingen aan het conservatorium.

“Onze leerlingen, van jong tot oud, krijgen de juiste muzikale begeleiding en muzikale ontwikkeling op maat met alle plezier op ieder niveau en we laten hun eigen talent ontwikkelen. Een voorbeeld van een leerling is Hans Lapre (58). Hij krijgt nu drie jaar gitaarles en kan niet wachten om nieuwe muziek thuis te gaan instuderen en deze thuis te beluisteren op YouTube”, weet Sébastièn”. Lesgeven geeft hem voldoening. “Je geeft iets mee in hun leven wat waardevol is. Voor mij is dit ook een proces geweest”, moet hij toegeven. “Vroeger wilde ik beroemd worden. Nu help ik mensen op dit levenspad om hun muzikale ambities te verwezenlijken”.

Swingconcert
Sébastièn kijkt erg uit naar het komend concert. Zelf is hij groot fan van Fitzgerald. “In de muziekperiode 1930-1950 zien we een hoogtepunt van samensmelting van Musical Songs. Van blues tot jazz waar beroemde muzikanten zoals Charlie Parker solo’s over de bekende musicalsongs gingen spelen. Deze periode heeft zo’n 20 jaar geduurd. De muziek van tegenwoordig is niet zijn ding.”‘Kauwgumballen’muziek’”vindt hij het. Muziek die snel komt en gaat. Ella’s muziek is van hoger niveau, maar is wel de bron van de hedendaagse popmuziek.”
Sébastièn kijkt erg uit naar het concert en hoopt dat het publiek de muziek van Ella Fitzgerald net zo warm zal omarmen, als hij dat al jaren doet.

Jazzswingconcert

Tijdens het concert zal Jazz-en Soulzangeres Luca Warmer o.b.v. eerdergenoemde muzikanten nummers als: Cheeck to Cheeck, They Can’t Take That Away From Me en The Man I Love ten gehore brengen. Datum:25 april. Locatie: Kerkplein 7, Geervliet. Aanvang 14.00 uur. Prijs kaartje: €17,50 via info@choylessons.nlUit de krant