Afbeelding

Het is vandaag Rokjesdag, plots dragen alle vrouwen een rokje!

Algemeen 263 keer gelezen

Rotterdam - Het is vandaag Rokjesdag, de eerste dag van het jaar dat plots alle vrouwen een rokje dragen. Alsof ze het stiekem hebben afgesproken. Dit jaar valt die dag dus op dinsdag 30 maart!

Rokjesdag werd in Nederland bekend door schrijver Martin Bril. De inmiddels overleden columnist schreef er voor het eerst over in 1996, in de Amsterdamse krant Het Parool. Hij gebruikte de term daarna vaker en inmiddels is het een ingeburgerd begrip rond deze tijd van het jaar.

Overigens wordt Martin Bril vaak ten onrechte gezien als bedénker van Rokjesdag. Uiteindelijk zijn het immers de vrouwen die de dag ooit in stilte hebben bedacht. Hoe ze het doen, weten ze alleen zelf en blijft een mysterie, maar elk jaar hebben alle vrouwen toch weer op dezelfde dag een rok aan.

In andere landen bestaat Rokjesdag al langer dan in Nederland. In 1977 kwam Rokjesdag ter sprake in de Franse film L’Homme qui aimait les femmes van François Truffaut. Ook in Amerika is Rokjesdag al langer bekend, als skirt day. In 2016 is er een Nederlandse film uitgekomen met de titel Rokjesdag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant