Het Oceaanhuis op het Coolhaveneiland. Foto: Astrid van Unen
Het Oceaanhuis op het Coolhaveneiland. Foto: Astrid van Unen

Baldadigheid bij het Oceaanhuis is uitgelopen op levensgevaarlijk vandalisme: ‘We willen ons hier veilig voelen’

Algemeen 871 keer gelezen

Rotterdam - Bewoners van het Oceaanhuis (voormalig Stokvis-gebouw) aan het Heiman Dullaertplein op het Coolhaveneiland in Delfshaven hebben al ruim een half jaar last van een groep van zo’n vijftien vandalistische jongeren. Vorige week bereikte dit een dieptepunt, toen er twee drie-meter-lange afdekprofielen vanaf het dak naar beneden werden gegooid. Het leidde net niet tot ongelukken. “We moeten ervoor zorgen dat deze jongeren niet nog verder afglijden”, zegt bewoner Martin Jansen. Hij heeft aangifte gedaan.

Door Astrid van Unen

Het Oceaanhuis werd vroeger gedeeld met een politiebureau, maar is nu verbouwd tot een volledig appartementencomplex. Een prachtig rijksmonument met een grotendeels geslaagde renovatie en verbouwing tot woningen. Wie het atrium betreedt, ervaart een lichte en rustige ruimte. Maar die rust wordt al maanden verstoord door een groep verveelde jongeren, die op brutale wijze toegang weet te krijgen tot het gebouw. 

Agressief en bedreigend

“Dat doen ze meestal na schooltijd, maar soms ook ‘s avonds laat en zelfs ’s nachts”, vertelt bewoner Martin Jansen. “Ze rennen dan rond, voetballen en maken lawaai in de gangen. Of ze gaan belletje lellen op onmogelijke tijdstippen. Soms richten ze binnen kleine vernielingen aan en klimmen op het dak over hekken heen naar gevaarlijke plekken om daar rond te hangen. Ook verblijven ze in onze gezamenlijke Julianazaal, waar ze troep achterlaten. Als ze daarop door bewoners worden aangesproken zijn ze soms verbaal zeer agressief en bedreigend.”


Ook Jansen kreeg een scheldpartij te horen toen hij enkele jongeren aansprak. Foto: Astrid van Unen

‘Hé kale kankerkop, we weten waar je woont’

Ook Jansen kreeg een scheldpartij te horen toen hij enkele jongeren aansprak. ‘Hé kale kankerkop, we weten waar je woont.’ “Niet echt fijn nee”, zegt hij onderkoeld. Het hoogtepunt van alle frustratie bereikte hij toen hij vorige week de voordeur in- en uitliep en zag dat er ineens twee drie-meter-lange afdekprofielen op de grond lagen. 

Heftige ongelukken

Ondertussen was een buurvrouw met haar vader bezig haar nieuwe woning in te richten. Ook zij liepen heen en weer. “Ik hoorde later dat medebewoners die metalen profielen voor hun raam langs hadden zien vallen. Vanaf het dak konden die jongeren onmogelijk zien of die niet op iemand terecht zouden komen. Ik hoef vast niet uit te leggen dat dit tot heel heftige ongelukken had kunnen leiden.”

Drie jongens aangehouden

Jansen deed daarop melding bij de politie, die meteen in actie kwam. Drie jongens zijn aangehouden. “Voor mij was dit een brug te ver”, zegt hij. “Ik heb aangifte gedaan van levensgevaarlijk vandalisme. Dit is veel te ver uit de hand gelopen baldadigheid. We moeten ons wel veilig kunnen voelen in onze eigen woonomgeving.” De politie is in het verleden al vaker in actie gekomen als jongeren ongeoorloofd het Oceaanhuis betraden, maar dan waren de vogels al gevlogen. “Ik ben blij dat de politie zo adequaat reageert, maar het is wel zaak dat die aandacht blijft.”

In de wijkapp van Coolhaveneiland en tijdens de vergadering van de wijkraad deed Jansen afgelopen week zijn relaas. Iedereen toonde zich geschokt en is het erover eens dat er een integrale aanpak moet komen van zowel politie, gemeente en wijkraad, verhuurders, jongerenwerk, WMO Radar en Buurtvaders. 

Kinderen

“Het gaat hier wel om kinderen”, benadrukt Jansen, “ook al zijn ze dertien tot achttien jaar. Die mogen we samen ook tegen zichzelf beschermen.” De wijkraad heeft inmiddels contact opgenomen met de veiligheidscoördinator. Jansen schreef in de wijkapp de volgende oproep aan buurtgenoten: ‘Meldt svp wangedrag altijd bij de politie of, als ze bij u bekend zijn, ouders, zodat we de put niet pas dempen als het kalf is verdronken.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant