Carnisse Eiland. Impressie Geurst&Schulze
Carnisse Eiland. Impressie Geurst&Schulze

Over 23 projecten moet de wijk Carnisse ‘af’ zijn

Algemeen 1.042 keer gelezen

Rotterdam - Liefst 23 projecten zijn er op dit moment in de wijk Carnisse. Maar daarna moet de wijk ook voor langere tijd ‘af’ zijn. Dan is Carnisse een plek waar je jong kunt zijn, een gezin kunt stichten en oud kunt worden.

Je kunt straks je hele leven in Carnisse wonen, zei wethouder Chantal Zeegers onlangs tijdens een perstour door de wijk. Daarmee bedoelde ze dat het soort woningen in de wijk uitgebreid wordt voor groepen waar nu nog weinig voor te vinden is. Er komen woningen voor ouderen bij (in de Texelsestraat op de plek van de Volle Evangelie Gemeente), voor mensen met een grotere beurs (op de kop van de Goereesestraat bij de Pleinweg en aan weerszijden van de nieuwe Carnisse Poort) en er komt heel veel ruimte voor gezinnen: de nieuwe buurt Carnisse Eiland.

Lees verder onder de afbeelding.


Afbeelding: Keizer Koopmans 

Carnisse Eiland wordt een compleet nieuwe buurt, met ongeveer 525 eengezinswoningen en appartementen en een centraal plein. De buurt komt aan de rand van het Zuiderpark, aan de Carnissesingel. De rest van Carnisse moet door de nieuwbouw betere aansluiting met de wijk krijgen, bijvoorbeeld door de sloop van twee grote woonblokken aan de Carnissesingel die nu nog als een muur tussen park en wijk staan.

De bouw van de woningen voor Carnisse Eiland begint eind dit jaar en gaat zes jaar duren. Komende zomer begint de bouw van een nieuw schoolgebouw voor De Kameleon al. Alle instellingen die er nu zitten, krijgen ook een plek in de nieuwbouw. Behalve sportvereniging De Sperwers en het hertenkamp, die zijn allebei al verhuisd. Maar Humanitas en basisschool De Kameleon verhuizen naar nieuwe gebouwen. De Kerk van de Nazarener blijft staan, daar komt op het voormalig hertenkamp de nieuwe plek van De Groene Oase op Zuid.

Lees verder onder de foto.


De nieuwe plek van de Groene Oase op het voormalig hertenkamp bij de kerk. Beeld: Urban Synergy

Een ander groot project ging vorige week opeens al open: de Carnisse Poort tussen Zuidplein en de wijk. Vanaf Goereesestraat kunnen bewoners nu plotseling een stuk sneller naar metro en winkelcentrum lopen. In 2025 gaat de doorgang weer een tijdje dicht omdat dan de nieuwe woningen aan weerszijden van de poort gebouwd worden.

In totaal zijn er maar liefst 23 projecten aan de gang. Daar worden onder meer de herinrichting van Robbenoordplein, de aanpak van de Fazantstraat, de nieuwe speelplaats aan de Lepelaarsingel en de speelplek in de Texelsestraat bij meegeteld. Daarna moet de wijk voor langere tijd ‘af’ zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant