Still uit Kunstroof. Copyright: Submarine/VPRO/Periscoop
Still uit Kunstroof. Copyright: Submarine/VPRO/Periscoop

Er komt een film over de bizarre diefstal van 7 wereldberoemde schilderijen uit de Kunsthal in 2012

Algemeen 691 keer gelezen

Rotterdam - Het is een van de meest bizarre kunstroven ooit: vier Roemeense mannen stelen in 2012 zeven wereldberoemde meesterwerken uit de Rotterdamse Kunsthal. De schilderijen zijn miljoenen waard, maar blijken waardeloos in handen van de onervaren kunstdieven. De film Kunstroof van regisseur Jorien van Nes reconstrueert op basis van politieverhoren de gebeurtenissen in al zijn spannende details.

In de vroege ochtend van 16 oktober 2012 heeft een groep jonge Roemeense vrienden 2 minuten en 48 seconden nodig om zeven waardevolle kunstwerken uit de Kunsthal te stelen. In goedkope tassen proppen ze werken van Picasso, Monet, Matisse, Gauguin, Lucian Freud en Meijer de Haan. De roof wordt wereldnieuws. Iedereen is het erover eens dat de geraffineerde inbraak het werk moet zijn van doorgewinterde kunstrovers. Maar wie zijn dit? 

Aan de straatstenen niet kwijt

De Rotterdamse politie tast maanden in het duister, totdat er een bericht binnenkomt uit Boekarest: ze zijn de dieven op het spoor. Het blijken een paar eenvoudige Roemeense criminelen, die geen idee hebben van wat ze zich op de hals hebben gehaald. Ze hebben geen verstand van kunst en zeker niet van het verkopen ervan, en kunnen de schilderijen aan de straatstenen niet kwijt.

Verbrand, of toch niet?

De mannen worden gearresteerd en de moeder van hoofddader Radu denkt haar zoon te moeten redden door de schilderijen voorgoed te laten verdwijnen. Hier lijkt het verhaal te eindigen, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat alle schilderijen in vlammen zijn opgegaan. Zoals kunstdetective Arthur Brand, die zegt overtuigend bewijs te hebben dat een aantal van de doeken er nog is. En hij is niet de enige…

Spannende details

In de film Kunstroof komt de roof in al zijn spannende details tot leven, door de gebeurtenissen te reconstrueren op basis van de originele politieverhoren. Nederlandse en Roemeense rechercheurs, justitie en kunstexperts komen aan het woord en geven inzicht in de boven- én onderwereld van de internationale kunstwereld. Wat betekent het dat deze kunstwerken verloren zijn? En wat is de werkelijke waarde van kunst?

Kunstroof is een co-productie van Submarine en de VPRO en draait vanaf 30 mei 2024 in de Nederlandse bioscopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant