Leen van den Heuvel was ook dol op de duivensport. Foto: Joop van der Hor
Leen van den Heuvel was ook dol op de duivensport. Foto: Joop van der Hor
In memoriam

Bomenridder Leen van den Heuvel redde duizenden bomen het leven, vrijdag werd hij door kinderen gevonden in het water

Algemeen 3.242 keer gelezen

Rotterdam - Voor elk woord wat hij sprak, formuleerde hij er minstens vier in zijn hoofd. Het spreekwoord ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ moet voor Leen van den Heuvel uit Hoogvliet zijn geschreven. De man die nooit méér woorden aan een negatief onderwerp vuil maakte dan nodig is vorige week op noodlottige wijze voorgoed het zwijgen opgelegd. Spelende kinderen troffen het levenloze lichaam van Van den Heuvel vrijdag 12 april aan in het water bij de Cromme Meth nabij de oude begraafplaats in Hoogvliet. 

Door Joop van der Hor

Zijn telefoon en rijbewijs lagen op korte afstand van de plek waar Van der Heuvel te water was geraakt. De politie sluit een misdrijf of zelfdoding uit. Zoon Maurice laat weten dat zijn vader vermoedelijk is uitgegleden en te water is geraakt. “Hij kwam terug van een bezoek aan de dokter en is mogelijk onwel geworden of gestruikeld en in het water beland. Hij was vanwege een uiterst vervelende ziekte al enige tijd onvast ter been.”

Bomenridder

Vrijwel nooit trad de voorheen als logistiek medewerker bij ACL/ECT werkzame Leen van den Heuvel op de voorgrond of uit de schaduw van de mensen met wie hij werkte. De bijna 90-jarige Jeanne van der Velden was de eerste voorzitter van de de Bomenridders waarvan Van den Heuvel secretaris was. De bekendste en ook echt geridderde Bomenridder is kunstenaar Marcellus Hoornweg. Samen met Jeanne en Leen vormde hij en Henk de Bode, Gesina en Ben Marcus de oprichters van wat nu een landelijke organisatie is. 

Duizenden bomen gered

“Waar Leen met gesproken woorden spaarzaam was, was hij in zijn brieven en bezwaarschriften richting gemeente, provincie en Rijk dat absoluut niet! Hij bond namens de Bomenridders met iedereen de strijd aan als het ging om het behoud van de natuur”, aldus Van de Velde. Samen met haar wist Van den Heuvel duizenden bomen van een vroegtijdige ‘kapdood’ wist te redden door de strijd op papier aan te gaan waar ridder Hoornweg zich aan de bedreigde bomen liet vastketenen.

Huurdersvereniging Hoogvliet

Leen van den Heuvel was een strijder van het eerste uur voor een betere woon- en leefomgeving. Zo richtte hij de Huurdersvereniging Hoogvliet op en wist verhuurder Kroonenberg via wettelijke wegen te bewegen hogere vergoedingen te laten betalen indien Hoogvlieters door sloop hun woning moesten verlaten. Ook ongefundeerde huurverhogingen vocht hij met succes aan. 

Binnenban

Toen zoon Maurice de mantelzorg voor zijn zieke vader wilde opnemen en de Kroonenberg Group verzocht hem in te schrijven in de woning aan de Binnenban waar zijn vader 40 jaar woonachtig was, werd dit geweigerd. Kreeg de zelf in Athene verblijvende Maurice de rekening gepresenteerd voor de succesvolle en rechtvaardige strijd tegen de machtige huizenmakelaar? “Aan zoiets wil ik niet eens denken. Mijn vader was een eerlijk en uiterst rechtvaardig mens. Hij zou eerder beloond moeten worden dan gestraft.”

Hoogvlieter van het Jaar

Leen van den Heuvel werd in 2006 genomineerd voor de titel ‘Hoogvlieter van het Jaar’ Woensdag 17 april volgt de uitvaart conform zijn eigen wens; een stille plechtigheid waarbij alleen de mensen die tijdens zijn strijdbare leven dicht bij hem stonden zoals zijn zoon Maurice en ex-vrouw Jane Wolfs. De laatste heeft de ernstig zieke Leen lange tijd geholpen en verpleegd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant