Martin Lusse (1947 - 2024) Foto: Marcel Hendriks
Martin Lusse (1947 - 2024) Foto: Marcel Hendriks
In memoriam

Martin Lusse is overleden, hij was van grote betekenis voor Hillegersberg en Schiebroek

Algemeen 1.689 keer gelezen

Rotterdam - Martin Lusse is overleden. De dichter, organisator en aanjager is 76 jaar geworden. Hij overleed op woensdag 10 april. Lusse was met name in Hillegersberg en Schiebroek zeer actief. Zonder hem had bijvoorbeeld het Sunrise Limonade Museum in Schiebroek nooit bestaan. Lusse wordt woensdag 17 april gecremeerd.

Martin Lusse was verzot op Schiebroek en Hillegersberg. Hij deed jarenlang geschiedkundig onderzoek naar de historie van deze twee voormalige zelfstandige gemeenten. Tijdens dat speurwerk haalde hij veel interessante feiten over de geschiedenis van Hillegersberg en Schiebroek boven water. 

Lusse zat onder meer achter het verschijnen van de boeken ‘Bouwers & Bottelaars’ in 2016 en ‘En voor mij een fles Sunrise’in 2018.  Deze twee boeken beschrijven de geschiedenis van Hillegersberg en Schiebroek en dan vooral van de Sunrise limonadefabriek. 

Lees verder onder de foto.


Uit het boek ‘En voor mij een fles Sunrise!’

Sunrise Limonade Museum

Marcel Hendriks is de achterkleinzoon van de oprichter van de limonadefabriek. Tot op de dag van vandaag beheert hij het Sunrise Limonade Museum. “Dat museum was er nooit gekomen zonder Martin, ik had zelf helemaal niet in de gaten hoe belangrijk Sunrise voor Schiebroek en Hillegersberg is geweest. Mijn voorouders hebben de halve wijk opgebouwd.” 

Hendriks kreeg vorige week uit handen van Thea van Hamburg de deelgemeentepenning die Lusse in 2013 kreeg vanwege zijn betekenis voor het gebied. Die penning krijgt nu een ereplekje in het museum.

Plaswijckpark

Martin Lusse was niet alleen de oprichter en voorzitter van de Stichting Histories Hillegersberg maar ook initiatiefnemer van diverse tentoonstellingen, waaronder een drukbezocht expositie over de familie Hendriks in de voormalige bibliotheek van Hillegersberg. Ook het succesvolle ‘Midzomeravond-festival’ in het Plaswijckpark was een initiatief van zijn hand. Toen restaurant Plaswijck van het Van der Valk-concern in Hillegersberg gesloten werd, zorgde Lusse er hoogstpersoonlijk voor dat de ouderen uit de wijk er nog één keertje konden brunchen.

Jules Deelder

Lusse was in de jaren zestig en zeventig een bekend dichter. Hij ging veel om met mensen als Jules Deelder en Simon Vinkenoog. In 1973 verscheen van zijn hand ‘Groeten uit Rotjeknor’. In 2007 bracht hij samen met Jan J.P. Carlier de bundel ‘Zelfportret’ uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant