Door verschillende beweeglessen hebben de kinderen niet alleen hun lichaamsbeweging verbeterd, maar ook geleerd om hun emoties te uiten en ermee om te gaan. Hier schrijft een kind gedachtes op het whiteboard. Foto: pr
Door verschillende beweeglessen hebben de kinderen niet alleen hun lichaamsbeweging verbeterd, maar ook geleerd om hun emoties te uiten en ermee om te gaan. Hier schrijft een kind gedachtes op het whiteboard. Foto: pr

Weerbaarheidstrainingen, spel en sporten gaan hand in hand bij Kanu Experience

Algemeen 700 keer gelezen

Rotterdam - Kanu Experience in Rotterdam richt op het bevorderen van de sociaal-emotionele vaardigheden en zelfredzaamheid door weerbaarheidstrainingen aan te bieden, waarbij sport en spel als middel fungeren. Wat ooit is begonnen bij het één-op-één behandelen van leerlingen met ADHD, autisme en gedragsproblematiek, is uitgegroeid tot een succesvolle interventie voor hele klassen. 

De weerbaarheidstrainingen met het thema: “Ik kies bewust!” wordt gegeven op het (speciaal) voortgezet onderwijs en (speciaal) basisonderwijs. Een op-maat-gemaakt programma voor elke school zorgt ervoor dat de gezamenlijke doelen scherp en passend zijn. 

De basis van het lesprogramma is de ACT-methode van ACT4Life. Leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte hebben baat bij het bewegen, zowel als het aanleren van levenslessen. Deze lessen worden direct in de praktijk omgezet, waar allerlei emoties uit voortvloeien. Deze emoties worden gebruikt om het keuzebesef te stimuleren bij kinderen. Iedereen maakt constant keuzes, ook de leerlingen. En elke keuze kost iets, of levert iets op. Het is voor Kanu Experience van groot belang dat kinderen zich hier bewust van worden. 

Dit doet Kanu Experience op de volgende manieren: wordt een leerling bijvoorbeeld boos of is de leerling trots, dan schrijft de leerling zijn gedachten of uitspraak op een whiteboard. Ook wordt aan de leerling gevraagd aan te geven of hij in groen, oranje of rood zit (de kleuren geven hierin de mate van boosheid aan). Tot slot schrijft de leerling of welke actie er aan deze gedachte koppelt is. Deze actie kan passen bij hun hartenwens: hetgeen waar zij écht gelukkig van worden. Ook kan er een ‘rotonde’-actie plaatsvinden: hierbij kies je niet voor hetgeen waar je echt gelukkig van wordt, maar kies je vooral voor de keuze die comfortabel is. 

Reflectiekaart

Na de spellen is er een moment van reflectie is. De gedachten en uitspraken op het whiteboard worden besproken, complimenten en groepselementen worden benoemd. De leerlingen schrijven op hun eigen ‘Reflectiekaart’ eerst een gedachte op. Aan de andere kant schrijven ze op welke actie zij tijdens de les hebben gedaan waarvan zij gelukkig van zijn geworden. Dit reflectiemoment gebruikt Kanu Experience om evaluatieverslagen van te maken, deze kunnen weer opgenomen worden in de reguliere lessen en in het persoonlijk ontwikkelplan van de leerling. 

Ervaringen

Merilyn de Randamie, directrice van het Schreuder College de Quackstraat omschrijft: “De sfeer in de school is positiever, leerlingen kunnen en durven elkaar aan te spreken op een prettige manier. Tijdens de Sportieve Pauze (onderdeel van het schoolbeleid) en de sportlessen doen de leerlingen veel vaker mee en benoemen zij ook zelf onderdelen vanuit de weerbaarheidstraining: Ik kies bewust.” 

Volgens Samantha Rodrigues, directrice van YOU Talent, hebben de weerbaarheidstrainingen niet alleen geholpen bij het versterken van de fysieke vaardigheden van de leerlingen, maar ook bij het opbouwen van mentale weerbaarheid en sociaal-emotionele vaardigheden. “Onze leerlingen groeien als zelfverzekerde individuen die klaar zijn om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Bovendien is het opmerkelijk hoe Kanu Experience erin slaagt om leerzame lessen te combineren met een sfeer van plezier en enthousiasme. Onze leerlingen kijken altijd uit naar de lessen en genieten van elke minuut in de zaal.”

Murtza Butt, projectbegeleider bij WMO Radar tot slot: “We hebben waardevolle weerbaarheidstrainingen ontvangen van Kanu Experience, die deze sessies hebben gecombineerd met basketballessen. Dit initiatief bleek succesvol, waarbij jongeren op een speelse manier sociaal-emotionele vaardigheden hebben mogen leren. Zo hebben zij door middel van bewegen en spelen geleerd hoe zij emoties kunnen uiten. We zijn zeer tevreden met de samenwerking met de trainers en de kwaliteit van de lessen die zijn verzorgd door Kanu Experience.”

Deels migratieachtergrond

Kanu Experience gelooft dat haar diverse team en cultureel bewustzijn bijdraagt aan het succes. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen beter presteren wanneer zij les krijgen van docenten die op hen lijken. Het team van Kanu Experience bestaat grotendeels uit coaches met (deels) een migratieachtergrond. Dit zorgt ervoor dat zij bij kinderen vanuit diverse omgevingen snel een aansluiting vinden, hun taal spreken en voor herkenbaarheid zorgen. Deze punten dragen bij aan een veilig klimaat voor het kind. En dát is de eerste stap voor het behalen van successen. 

Kanu Experience is gevestigd aan De Lamartinestraat 36 in Lombardijen, wijk IJsselmonde. Zie ook de website: www.kanuexperience.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant