Hülya Aydogan en Harriet Duurvoort, twee journalisten uit het roemruchte volksbuurtje Carnisse op Zuid, actief in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken. Foto: pr
Hülya Aydogan en Harriet Duurvoort, twee journalisten uit het roemruchte volksbuurtje Carnisse op Zuid, actief in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken. Foto: pr

Journalistiek Café in Carnisser Keuken met scherpe geesten achter bekroonde Rotterdamse bijstandsalgoritme onderzoek

Algemeen 584 keer gelezen

Rotterdam - Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken. Dit dynamische team - Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen - deelt graag haar inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen.

Een erkenning voor de vastberadenheid van de onderzoeksjournalisten en de toewijding van het hele team, inclusief eindredacteur Melissa van Amerongen en Sascha Meijer van OPEN Rotterdam. Ze zijn terecht ongelooflijk trots op hun prestatie.

Het onderzoek, dat de derde prijs heeft gewonnen van de prestigieuze Philip Meyer Journalism Award, illustreert de kracht van samenwerking tussen Vers Beton, OPEN Rotterdam, Lighthouse Reports en Wired Magazine op internationaal niveau. Uit het juryrapport: “De jury merkte op hoe zelden nieuwsorganisaties toegang krijgen tot deze vaak eigendomslijnen van code, en hoe belangrijk ze zijn om overheden verantwoordelijk te houden voor hun acties.”

Fouten maken is menselijk, maar leren en veranderen is waar het om draait. Rotterdam liep voorop met het gebruik van een algoritme bij de opsporing van bijstandsfraude, maar dankzij het onderzoek heeft men kritisch kunnen kijken naar de mogelijke gevolgen. In 2021 stopte de gemeente met het gebruik van het risico-inschattingsmodel.

Mis deze kans niet om meer te weten te komen over het boeiende werk van deze prijswinnende datajournalisten. Op 3 april vanaf 18.00 uur, aanvang programma 18.30 uur, in het Journalistiek Café in De Carnisser Keuken aan de Ebenhaezerstraat 42. Reserveer een vegetarisch maaltijd via carnisserkeuken@gmail.com of 06 476 053 63.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant