Video-performances van Judy van Luyk.
Video-performances van Judy van Luyk.

In het brugwachtershuisje van de Parksluizen kun je binnenkort 24 uur per dag video-performances van Judy van Luyk zien

Algemeen 738 keer gelezen

Rotterdam - Galerie Lecq aan de sluis presenteert volgende week de tentoonstelling ‘Machteloos’ van kunstenaar Judy van Luyk. Gevestigd in het historische brugwachtershuisje aan de Westzeedijk in Rotterdam.

In haar nieuwste installatie gebruikt Judy van Luyk drie video-performances om haar persoonlijke strijd tegen machteloosheid te verbeelden. “Het werk komt voort uit mijn gevoel van onvermogen iets te veranderen in onze samenleving. Er is zoveel slecht nieuws: oorlog, milieu, maar ook de drugs-aanslagen in Rotterdam zijn beangstigend. Wat doet dit met mij? Het maakt mij angstig, benauwd, bekneld, maar ook boos en strijdvaardig. Als het voor mij zo voelt, herkennen andere mensen deze emoties wellicht ook. Ik heb geen directe oplossingen, maar ik kan wel laten zien hoe mijn gevoel van onmacht eruit ziet,” aldus van Luyk.

Galerie Lecq aan de sluis, gehuisvest in de voormalige kiosk van het monumentale sluizencomplex Parksluizen op de hoek van de Westzeedijk en de Puntegaalstraat, is een unieke culturele bestemming in Rotterdam. Sinds 2012 biedt deze ‘kunstkijkdoos’ een podium aan voornamelijk Rotterdamse kunstenaars en ontwerpers. De galerie, momenteel gecureerd door de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers, exposeert werken die 24/7 beschikbaar zijn voor publieke bezichtiging.

Vanaf de straat zijn bezoekers getuige van de intense beelden op drie schermen in het brugwachtershuisje. De kunstenaar bevindt zich in benauwde ruimtes, gevuld met rook en beperkt zicht, waar ze worstelt om zichzelf te bevrijden. Daarnaast vertoont een close-up van de kunstenaar, geweer in de hand, een indringende confrontatie die vragen oproept over geweld en bevrijding. 

De expositie is te zien van 7 april tot en met 28 april, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant