Lizan Freijsen (1960-2024). Foto: Nicole Uniquole
Lizan Freijsen (1960-2024). Foto: Nicole Uniquole
In memoriam

Rotterdamse kunstenaar Lizan Freijsen (1960) is overleden: ‘Met haar werk zette ze verval om in schoonheid’

Algemeen 26.405 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse kunstenaar Lizan Freijsen (1960) is overleden. Ze kwam woensdagavond ten val op de fiets en overleed gisteren (donderdag 15 februari) in het ziekenhuis. Freijsen was bekend om haar ‘schimmeltapijten’ en gaf ook les op de Willem de Kooning Academie.

De schok is groot vandaag in de Rotterdamse kunstwereld. Lizan Freijsen was geliefd in de stad. Ze werkte vanuit haar studio aan de Admiraliteiskade in Kralingen en exposeerde onder meer in Museum Boijmans Van Beuningen en, onlangs nog, de WTC Art Gallery. Ze was bezig met een grote opdracht voor de Amsterdamse dierentuin Artis en zou vandaag naar New York reizen om artist in residence te worden. Op de Willem de Kooning Academie was ze zeer geliefd, ze gaf niet alleen les maar was voor veel studenten ook begeleider. 

Palazzo

“Het is een grote schok voor iedereen. Vreselijk, afschuwelijk”, zegt een geschrokken vriendin Nicole Uniquole. “Ik ben in Milaan en werd vanochtend gebeld, Ik ben vreselijk geschrokken. We werkten al meer dan vijftien jaar samen. Ik zie haar werk iedere dag, ze heeft speciaal met schimmel op het behang iets voor bij me op kantoor gemaakt. De foto die ik van haar heb gemaakt is uit het palazzo in Milaan, daar hing ze tijdens de designbeurs met werk in het trappenhuis. Ze stal de show, liep echt te shinen.”

Schimmel

Freijsen maakte gigantische tapijten en begaf zich daarmee in zowel kunstkringen als de designwereld. Ze was gefascineerd door schimmel, korstmossen, vochtplekken in huis en op gebouwen. ‘Met haar werk zette ze verval om in schoonheid’, zegt een andere vriendin. 

Lizan Freijsen laat één dochter na.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant