'Opruimen mag geen doel op zichzelf zijn. We willen minder zwerfafval!’. Foto: zwerfierotterdam.nl
'Opruimen mag geen doel op zichzelf zijn. We willen minder zwerfafval!’. Foto: zwerfierotterdam.nl

Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam ontvangt GroeneVogel vrijwilligersprijs 2023

Algemeen 724 keer gelezen

Rotterdam - De GroeneVogel vrijwilligersprijs 2023 gaat dit jaar naar Ivo Rodermans, de aanvoerder van ‘Zwerfie Rotterdam’. Het is de twintigste keer dat deze groene prijs wordt uitgereikt in Rotterdam. Ivo is de drijvende kracht achter Zwerfie Rotterdam. Daarnaast heeft hij ervaring in journalistiek, communicatie, zorg en onderwijs.

Het Rotterdamse zwerfafvalproject werkt al jaren aan bewustwording over zwerfafval en plasticvervuiling, het daadwerkelijk opruimen van zwerfafval door het organiseren van clean-ups en onderzoek naar afval onder leiding van een onvermoeibare Ivo Rodermans. 

Zwerfie Rotterdam heeft ruim 175 vrijwilligers verspreid over de hele stad. Vaak wordt er gezamenlijk opgeruimd zoals aan de waterkanten en in de Stadsnatuur maar een groot aantal vrijwilligers ruimt individueel op met een opruimpakket van Zwerfie.

Oprichter Ivo Rodermans heeft een duurzame levensstijl. Daar hoort het verminderen van zwerfafval nadrukkelijk bij. Hij startte Zwerfie Rotterdam in 2016 om opruimacties in te zetten als springplank voor verandering. “Ik ruimde voorheen in stilte zwerfafval op. Nuttig, maar het verandert niets aan de oorzaak. Daarom wilde ik zichtbaar maken wat wij opruimers doen. Dat geeft ons recht van spreken om van verpakkers en overheden te verlangen dat zij alles in het werk stellen om het probleem te verminderen. Het afschuiven van verantwoordelijkheid naar de consument of naar de wegwerper is in mijn beleving niet eerlijk. Dat geldt ook voor Opschoondagen. Opruimen mag geen doel op zichzelf zijn. Daarom is kritisch kijken naar de hele afvalketen cruciaal, waarbij wij oplossingen bij de bron willen aanjagen.”

De Groene vogel vrijwilligersprijs wordt uitgereikt tijdens de GROENECONFERENTIE in debatpodium Arminius – Museumpark 3 op woensdagavond 20 december rond 20.30 uur. De Groeneconferentie is een feestelijke editie want het Rotterdams Milieucentrum viert haar 20ste verjaardag!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant