De kleurrijke WijkTekening met een overzicht van verhalen en activiteiten in Bospolder-Tussendijken. Foto: Nicole van Dijk
De kleurrijke WijkTekening met een overzicht van verhalen en activiteiten in Bospolder-Tussendijken. Foto: Nicole van Dijk

Kleurrijke WijkTekening van Stichting Wijkcollectie in Stadsarchief Rotterdam

Algemeen 872 keer gelezen

Rotterdam – Stichting Wijkcollectie heeft een kleurrijke WijkTekening gemaakt met een overzicht van verhalen en activiteiten in Bospolder-Tussendijken (BoTu). De kaart is door Stadsarchief Rotterdam gedigitaliseerd en is het startsein om de verhalen, projecten en initiatieven van de Wijkcollectie in de toekomst duurzaam op te nemen in het archief van de stad. Na 20 december is de kaart gratis en op hoge resolutie te downloaden via www.stadsarchief.rotterdam.nl

Om kennis te maken met de veelzijdigheid van BoTu en de Buurthuiskamers voor het voetlicht te brengen is er op woensdag 20 december een SterrenWandeling langs de Buurthuiskamers van de wijk. Tijdens de SterrenWandeling wordt de WijkTekening van BoTu ‘officieel’ onthuld.

WijkTekening van BoTu

De kleurrijke WijkTekening van 1 x 1,5 meter is gemaakt door Nicole van Dijk (directeur Stichting Wijkcollectie) en visualiseert de veerkracht van de wijk en zoemt in op activiteiten van de mensen die er wonen en werken, en waar de Wijkcollectie een platform aan biedt. Over het opnemen van de WijkTekening zegt het stadsarchief: “De Wijkcollectie laat de bewoners van Rotterdam zelf aan het woord. Dat is een bijzondere manier om een verzameling verhalen aan te leggen. Door de Wijkcollectie op te nemen in het stadsarchief wordt de collectie nu ook onderdeel van de geschiedschrijving van Rotterdam en duurzaam bewaard.”

Lees verder onder foto >

Foto: Marijke Gips

Vanaf de oprichting van de Wijkcollectie in november 2020 is de stichting in BoTu actief en halen zij er veel verhalen op. Na twee pilots in 2020 (vier VerhalenCafés online en een VerhalenTafel) heeft de Wijkcollectie tussen 2021 en 2023 drie VerhalenWandelingen (2021), een Verhalenmarkt op het Visserijplein (2021) en vijf VerhalenWandelingen (2022) georganiseerd.
De nummers op de WijkTekening verwijzen naar de verhalen op de website van Stichting Wijkcollectie.
“Er zijn in het verleden al veel kaarten van BoTu gemaakt, maar daar staan voornamelijk gebouwen op waardoor je niet precies ziet wat er allemaal gebeurt”, zegt Van Dijk. “Maar juist de mensen die er wonen en samenleven, zetten de buurt in beweging. Er wonen mensen die het echt uitmaakt wat er in hun wijk gebeurt en actief veranderingen inzetten. Als je je erin verdiept, zie je wat een bijzondere wijk het is.”

Lees verder onder foto >

Foto: Marijke Gips

SterrenWandeling

Op woensdag 20 december organiseren Stichting Wijkcollectie en de Buurthuiskamers van Bospolder-Tussendijken een betoverende SterrenWandeling door BoTu. In drie groepen genieten deelnemers bij vier verschillende Buurthuiskamers van verhalen, kunst en muziek uit de wijk en staat er een smakelijk gerecht klaar. De SterrenWandeling eindigt om 20.00 uur bij het Huis van de Toekomst met een feest vol muziek en lekkernijen, gemaakt door deelnemers van broodbakproject ‘Brooderhood’.

Start wandeling: 17.30 uur (de locatie wordt bekend gemaakt na inschrijving via de website https://wijkcollectie.nl/. Deelname is gratis. Einde wandeling: 20.00 uur bij Huis van de Toekomst, Jan Kobellstraat 56a te Rotterdam.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant