Er staan inmiddels 350 Opzoomer regentonnen in de stad, gewoon op straat. Wel samen aanvragen en met elkaar het gezamenlijk groen in de straat onderhouden natuurlijk. Foto: Jan van der Ploeg
Er staan inmiddels 350 Opzoomer regentonnen in de stad, gewoon op straat. Wel samen aanvragen en met elkaar het gezamenlijk groen in de straat onderhouden natuurlijk. Foto: Jan van der Ploeg

Opzoomertonnen maken Rotterdam klaar voor een veranderend klimaat

Algemeen 1.218 keer gelezen

Rotterdam - Nergens vind je zoveel regentonnen in het straatbeeld als in Rotterdam. Dikke kans ook dat het een Opzoomerton is. Er staan er inmiddels 350 van in de stad. Bewoners kunnen er samen gratis eentje aanvragen bij Opzoomer Mee. Bijvoorbeeld om het gezamenlijk groen in de straat mee te onderhouden. Bij elkaar vangen deze tonnen jaarlijks een 25-meterbad aan regenwater op.

“Ze tonen aan dat je zelf met eenvoudige acties een bijdrage kunt leveren om jouw stad en straat voor te bereiden op een veranderend klimaat. Er is overigens niet één een soort regenton. WaterLeider kijkt ter plekke en bespreekt met de straat welke regenton het beste past, “ aldus Martin van Loon van Opzoomer Mee.
Sinds twee jaar kunnen Rotterdammers voor hun straatje een regenton aanvragen. Samen met je buren natuurlijk en met elkaar het gezamenlijk groen in de straat onderhouden. Of er andere nuttige dingen mee doen.

Lees verder onder foto >


Er is overigens niet één soort regenton. Foto: Jan van der Ploeg

Nancy Moret woont in de Schokkerstraat in het Witte Dorp. In haar hobbykamer knapt ze oude meubelen op en schildert ze er vrolijk op los. Uitrusten doet ze ook af en toe, op het bankje naast haar geveltuin. Even gezellig kletsen met de buren.
“Joh, die Opzoomerton kwam als geroepen. We hebben hier van die felgekleurde kingsize bloempotten staan. Die hebben, net als de geveltuinen, natuurlijk af en toe water nodig. Vooral tijdens die droge periodes. Dus ik zei tegen mijn buurvrouw: zullen we er een aansluiten op onze dakgoot? Zonde als al dat regenwater in het riool of op straat belandt. En daar staat ie.” Ze wijst naar een grote donkergroene regenton naast tegen de gevel.

Wolkjes, vlinders en bijen

“Ik ga hem binnenkort beschilderen. Wolkjes, vlinders en bijen. Dan ziet ie er nog vrolijker uit. Hoe je dat doet? Simpel. Eerst in de witte grondverf, dan beschilderen met acrylverf, vernislaag erover…. klaar,’ lacht ze.
Niet dat de huidige Opzoomerton over het hoofd zal worden gezien. Fatma Cankaya van het iets verderop gelegen Hoogaarspad had ‘m direct gespot. “Ik heb toen gelijk aan Nancy gevraagd waar je zo’n ton kunt aanvragen. Nu hebben we er ook één voor onze straat. Het werkt heel goed en we hebben met het opgevangen water al regelmatig de plantjes water gegeven.”

Lees verder onder foto >


Foto: Jan van der Ploeg

Jannes Willems is Rotterdammer en universitair docent planologie aan de Universiteit van Amsterdam en doet onder andere onderzoek naar stedelijke klimaatadaptatie. “Die Opzoomertonnen zijn vrolijk, superopvallend en helpen daardoor ook in de bewustwording. Ze tonen aan dat je zelf met eenvoudige acties een bijdrage kunt leveren om jouw stad en straat voor te bereiden op een veranderend klimaat.”

Spelregel

Er is een belangrijke spelregel voor de Opzoomerton. Hij moet voor iedere buur toegankelijk zijn. Die spelregel zorgt ervoor dat de Opzoomerton voor iedereen, bewoner of voorbijganger, zichtbaar is en er ontstaat op veel plekken een zwaan-kleef-aan effect.

Astrid Wijsman uit de Annastraat: “Voorbijgangers zeggen dikwijls dat dit zo’n vrolijke straat is. Dat is natuurlijk fijn om te horen. Het is ook veel prettiger wonen in een groene straat. Toch leren we elke keer weer bij. We planten geen eenjarige planten meer, maar vaste planten. Als voorbijgangers door ons geïnspireerd raken om ook iets te doen in hun straat is dat alleen maar mooi.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant