Aan de Pleinweg tussen Goereesestrat en Zuidplein moet nieuwbouw komen. Foto: De Havenloods
Aan de Pleinweg tussen Goereesestrat en Zuidplein moet nieuwbouw komen. Foto: De Havenloods

Sloop en nieuwbouw op kruispunt Goereesestraat, Pleinweg en Zuidplein

Algemeen 1.478 keer gelezen

Rotterdam - De panden tussen Goereesestraat en Zuidplein aan de Pleinweg gaan gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw. De woningen en bedrijven die er nu zitten, maken plaats voor appartementen in het midden- en hoger-segment. De betrokkenen zijn al geïnformeerd en hebben volgens de gemeente begrip voor de plannen, al zijn ze er niet altijd blij mee.

De Treurende Vrouw

De plannen staan in een brief van het college van burgemeester en wethouders die deze week naar de gemeenteraad is gestuurd. De nieuwbouwplannen passen in het beleid van de gemeente en het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) om het woningaanbod op Zuid gevarieerder te maken. Ook wil de gemeente de nieuwe woningen duurzamer maken dan de oude en meteen de buitenruimte aanpakken. Achter het blok staat het oorlogsmonument De Treurende Vrouw van Cor van Kralingen, daar moet een nieuwe plek voor gezocht worden.

Kop van Mijnsherenlaan

Met de nieuwbouw moet er op de kop van de Mijnsherenlaan (die aan de overkant uitloopt op de Pleinweg) ‘een robuust stootblok ontstaan en een duidelijk momentum op de Pleinweg’. Er kunnen 14 bouwlagen komen, en waar nu drie lagen zijn komen er vijf. De huidige woningen en bedrijfseenheden worden vervangen door nieuwe grotere appartementen in het midden- en hoger segment, huur en koop. De huidige 17 woningen/adressen en 9 bedrijfseenheden worden gesloopt en vervangen worden door ongeveer 136 woningen, aangevuld met commerciële voorzieningen in de plint. Op die moment vind je op deze plek onder meer Nightshop Sjako, restaurant Beymen en een uitzendbureau.

‘Draagvlak’

Eerder dit jaar zijn de betrokkenen al geïnformeerd door de gemeente. Volgens de collegebrief hebben de bewoners ‘begrip voor de ambitie van de gemeente om hier nieuwe woningen te realiseren. Er is ‘draagvlak’, wat natuurlijk niet wil zeggen dat bewoners het leuk vinden dat zij straks uit hun huis moeten’, aldus de gemeente.

Zuidplein

De gemeente laat ook weten: ‘Tegelijkertijd zien veel bewoners voor zichzelf kansen. Zij wonen nu aan een drukke weg tegen het Zuidplein aan, ervaren daar overlast op straat, missen groen in hun directe omgeving en zijn niet altijd even tevreden over de staat van hun woning. Voor hen biedt de sloop kansen om op een andere, betere plek -zo nodig met hulp van de gemeente- een betere woning te vinden. Iets wat in de overspannen woningmarkt van de afgelopen jaren door bewoners zelf nauwelijks te realiseren was.’

Goereesestraat

De diverse eigenaren van het vastgoed aan de Goereesestraat staan ‘neutraal of niet afwijzend tegenover de plannen. Met de eigenaar van het vastgoed aan de Pleinweg is de gemeente in overleg of hij een actieve rol wil en kan spelen in de ontwikkeling.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant