Politieactie bij de Meent van vorige zomer. Foto: politie Rotterdam
Politieactie bij de Meent van vorige zomer. Foto: politie Rotterdam

Gemeente zet acteur in die met verkeershufters praat, ook honderden boetes uitgedeeld

Algemeen 1.160 keer gelezen

Rotterdam - Bij het zomeroffensief van de gemeente tegen ‘verkeersaso’s’ zijn tot nu toe honderden bekeuringen uitgedeeld. Er is ook een acteur ingezet die er in gesprekjes met automobilisten achter moest komen waarom ze zich als een verkeershufter gedragen en of ze zich daar zelf van bewust zijn.

Tijdens één van de controles in het centrum van Rotterdam was een ‘gedragsacteur’ actief die in de huid kroop van een Rotterdamse inwoner. Op het moment dat voertuigen stonden te wachten op hun controle, ging de acteur met de bestuurders in gesprek, met als doel om te achterhalen waarom ze zich zo gedragen. Uit die gesprekken bleek dat in driekwart van de gevallen de bestuurders heel goed weten dat ze met een voertuig rijden dat niet aan geldende eisen voldoet. In een kwart van de gevallen volgde ontkenning. Ook viel op dat veel bestuurders een stressvolle indruk maakten en dat ze vrienden belden om niet meer naar Rotterdam te komen vanwege de controles.

De Meent

Op 23 juni heeft de eerste verkeersaso-actie (het woord verkeersaso wordt standaard door de gemeente gebruikt) plaatsgevonden op de Meent. Tijdens deze actie zijn 12 bekeuringen uitgedeeld, 11 waarschuwingen gegeven en zijn Rotterdammers en bezoekers geïnformeerd over de nieuwe aanpak. In de daaropvolgende acties werden geen waarschuwingen meer gegeven.

Centrum en Delfshaven

Eind juni en in de maand juli zijn meerdere handhavingsacties georganiseerd op de Meent, het Kruisplein, de Maasboulevard en omliggende straten. Tijdens de controles in juli zijn er 266 bekeuringen uitgeschreven, met name in het Centrum en in Delfshaven. Zestig bekeuringen werden uitgedeeld vanwege het maken van onnodig geluid. De overige bekeuringen hadden te maken met het overschrijden van de snelheidslimiet, rijden zonder rijbewijs, snelheidsovertredingen, rijden in gestolen voertuigen, gebruik van de telefoon achter het stuur, niet dragen van een gordel etcetera. 

De cijfers over de maand augustus zijn nog niet beschikbaar. Komende tijd staan er in ieder geval vijf nieuwe controleacties op het programma.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant