Er werd afgelopen week al druk geschilderd aan de Schouw. Met witte grondverf, later komt wellicht de oude kleur groen terug. Foto: Mark Boninsegna
Er werd afgelopen week al druk geschilderd aan de Schouw. Met witte grondverf, later komt wellicht de oude kleur groen terug. Foto: Mark Boninsegna

Café de Schouw op de Witte de Withstraat gaat binnenkort tóch weer open

Algemeen 9.241 keer gelezen

Rotterdam - Café de Schouw op de Witte de Withstraat gaat binnenkort toch weer open. Met een nieuwe eigenaar. Het gaat om een tijdelijke constructie waarbij de kroeg voor een groot deel hetzelfde zal zijn als het was. De heropening is waarschijnlijk in september. Het café is 83 jaar oud en het enige café in Rotterdam met de status Echt Rotterdams Erfgoed.

De Schouw ging zondag 30 juli met een gigantisch afscheidsfeest dicht. Dat afscheid was eerst in januari gepland, maar ook toen werd de sloop al uitgesteld. Eigenaar Tineke Speksnijder had al besloten na de sloop en de wederopbouw van het pand niet terug te keren. Zij was al jaren onlosmakelijk verbonden met het café en is nu van plan flink te gaan reizen. Vaste onderdelen van de Schouw zoals galerie de Aanschouw en poëzieavond De Poetsclub zijn al verhuisd naar café Ari op de Nieuwe Binnenweg.

Lees verder onder de foto.


Tineke Speksnijder tijdens het afscheidsfeest van haar café. Foto: Caro Linares

Pandeigenaar Ron Sterk bevestigt dat de sloop en nieuwbouw van het pand op de lange baan zijn geschoven: “Er moet van alles gebeuren aan het pand. De fundering is niet goed meer, de kelder is lek. En ik wil ook de woningen boven het café opknappen volgens modernere eisen. Maar dat gaat allemaal nog minimaal een jaar duren.”

Vleermuis

De reden dat Sterks sloop- en nieuwbouwplannen op de lange baan zijn geschoven is een al dan niet bestaande vleermuis. “Er is onderzoek gedaan of er een vleermuis in het pand zit. Daarbij is géén vleermuis gevonden, maar tegelijkertijd kon ook niet aangetoond worden dat er écht geen vleermuis woont. Volgend jaar kan er pas een nieuw onderzoek gedaan worden.”

Motie gemeenteraad

Sterk wijst ook op een motie van de partij 50PLUS in de Rotterdamse gemeenteraad. Die motie (waarin gevraagd wordt de Schouw te behouden voor de stad) werd unaniem aangenomen. Sterk: “Ik werd daar door de gemeente over gebeld en ik heb ze gezegd dat ik open sta voor goede ideeën. Ook heb ik ze het telefoonnummer van de nieuwe eigenaar gegeven.”

Historische posters

Die nieuwe eigenaar is Morris Eppinga, bekend uit het naastgelegen café De Witte Aap en van zijn deelname aan het tv-programma Love Island in 2021. Afgelopen weken is er meteen druk geklust aan de Schouw: de letters zijn geverfd, de wc’s opgeknapt en de bar is iets richting de voorkant geschoven. De beroemde muur met historische Rotterdamse posters krijgt bescherming van een laag plexiglas. 

Prachtige bar

Eppinga (28) is razend enthousiast. “Ik ben groot geworden in de horeca bij de buren, dus dit voelt als thuiskomen. Ik ga niet te veel veranderen hoor. De Schouw moet blijven rollen zoals het altijd al rolde. Het is de oudste kroeg van de Witte de Withstraat, en nu met de jongste horecaondernemer. Het leukste vind ik dat we vorige week samen met Ernst Kuhne, die die prachtige bar ooit gemaakt heeft, de bar naar voren hebben geschoven. Zo komt er bij de schuifdeur meer interactie met het terras en ontstaat er achterin meer ruimte. De muur met posters wil ik beschermen, daar zijn erg veel mensen aan gehecht. Ik hoop half september open te gaan en vooral veel plezier te hebben!”

Niet te veel veranderen

Sterk: “Ik heb de sleutel aan Morris gegeven en hem gezegd dat ie er maar beter niet al te veel aan kan veranderen. Daar is hij verder helemaal vrij in natuurlijk, maar ik verwacht dat het pand alsnog gesloopt gaat worden. Dat moet gewoon een keer gebeuren, al is het ook weer niet zó slecht dat het nu op instorten staat hoor.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant