Er staat ook een college muziekproductie op de planning. Foto: Jeugd Zomer Universiteit
Er staat ook een college muziekproductie op de planning. Foto: Jeugd Zomer Universiteit

Deze maand in Rotterdam: leer toffe dingen bij de Jeugd Zomer Universiteit

Algemeen 719 keer gelezen

Rotterdam - Ben je tussen de 12 en 14 jaar oud en geïnteresseerd in alles dat met techniek en innovatie te maken heeft? Dan heb je mazzel: op vier woensdagen in augustus kun je terecht bij de Jeugd Zomer Universiteit Nederland. In totaal organiseren ze acht inspirerende colleges.

Op 9 mei 2016 publiceerde een groot aantal landelijke kranten alarmerende cijfers van het CBS: in universiteitssteden bleek een kwart van de kinderen op te groeien in armoede. Stichting Aquarius, initiatiefnemer van de Jeugd Zomer Universiteit, besloot hier iets aan te doen. Sindsdien laten ze jaarlijks jongeren van 12 tot 14 jaar kennismaken met inspirerende mensen, beroepen en studies.

Programma

Dit jaar organiseert de Jeugd Zomer Universiteit Nederland het onderstaande programma. Wil je je aanmelden voor een van de colleges? Dat kan via de website. De colleges worden veelal gegeven in aandachtswijken. Zo hoopt de organisatie makkelijker leerlingen te trekken die - ondanks een grotere kans op armoede en dagelijkse uitdagingen - bovengemiddeld presteren. De Jeugd Zomer Universiteit richt zich dus niet op leerlingen met leerachterstanden.

1 augustus

19.00 - 20.00 uur: Opening Jeugd Zomer Universiteit in Villa Zebra, Rotterdam Feijenoord

2 augustus

10.00 - 12.00 uur: Mechatronics door SEW Eurodrive in Rotterdam Overschie
14.00 - 16.00 uur: Scheepsbouwer door De Haas Shipyards in Rotterdam Charlois

9 augustus

10.00 - 12.00 uur: Video Editor door Jeugd Omroep Nederland in Rotterdam Noord
14.00 - 16.00 uur: AI Engineer door Havenbedrijf Rotterdam in Rotterdam Centrum

16 augustus

10.00 - 12.00 uur: Service Monteur Editor door Van Dorp in Rotterdam Delfshaven
14.00 - 16.00 uur: Muziekproducent door Music Production Academy in Rotterdam Centrum

23 augustus

10.00 - 12.00 uur: Technisch Ontwerper door KCAP in Rotterdam Feijenoord
14.00 - 16.00 uur: Game Designer door &Ranj in Rotterdam Delfshaven

27 augustus 

18.00 - 18.30 uur: Diploma-uitreiking door Erik van Loon

Opening

De Jeugd Zomer Universiteit 2023 wordt traditiegetrouw geopend met een armoedelezing. Dit jaar zal Vanessa Umboh, armoede-activist en schrijver van ‘Moeder van 40.000 kinderen’ de lezing geven. In de Jeugd Zomer Universiteit programmakrant vertelt ze: “Ik zie een steeds groter wordende kloof in gelijkheid, vooral wat betreft technologische kennis en vaardigheden, tussen jongeren uit verschillende gemeenschappen. Door jongeren met minder privileges toegang te bieden tot technische educatie, kunnen we deze ongelijkheid tegengaan en hen de mogelijkheid geven om hun potentieel te ontdekken.”

Iedereen welkom bij de diploma-uitreiking

Deelnemers aan de Jeugd Zomer Universiteit 2023 mogen hun diploma ophalen tijdens Rotterdam Swim - het evenement dat ook hoofdsponsor is van Jeugd Zomer Universiteit. De zwemtocht zelf mag van de gemeente niet plaatsvinden, maar er zullen wel andere activiteiten zijn op het Noordereiland, die 27 augustus. De diploma-uitreiking vindt plaats tussen 18.00 en 18.30 uur, en Erik van Loon van Stichting Aquarius nodigt iedereen aan om te komen: 

“Als docent had ik altijd medelijden met leerlingen die na vier, vijf jaar helemaal alleen hun diploma kwamen ophalen. Geen ouders, familie of buren die even vrij kunnen maken om de geslaagde te ondersteunen. Ik vond dat altijd hartverscheurend. Daarom wil ik iedereen uitnodigen om alle deelnemers aan de Jeugd Zomer Universiteit luid toe te juichen wanneer zij hun diploma komen ophalen. Laten wij er met zijn allen een onvergetelijk dag van maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant