Buurtbewoners hebben op woensdag 14 juni verse Tarwebrood overhandigd met twee 'broodnodige' eisen waar volgens de bewoners Woonstad aan moet voldoen. Foto: pr
Buurtbewoners hebben op woensdag 14 juni verse Tarwebrood overhandigd met twee 'broodnodige' eisen waar volgens de bewoners Woonstad aan moet voldoen. Foto: pr

Tarwebuurt bewoners overhandigen broodnodige eisen aan Woonstad om unieke buurt te behouden

Algemeen 2.547 keer gelezen

Rotterdam - De Tarwebuurt is een mooie buurt van meer dan 100 jaar oud op Rotterdam Zuid. In Rotterdam zijn nog maar weinig historische buurten zoals de Tarwebuurt overgebleven. Een unieke buurt waar nu onrust heerst door de sloopplannen van woningbouwcorporatie Woonstad Rotterdam. Bewoners zijn woensdag 14 juni in actie gekomen om de buurt te redden van de sloopplannen. Woonstad heeft inderdaad de voorkeur voor een aanpak om stap voor stap de woningen te slopen en nieuw te bouwen. Maar zover is het nog niet, aldus de woningcorporatie.

Bewoner Lia Elzinga: “De broodnodige participatie ontbreekt en de bewoners zijn nu keihard de dupe van eenzijdige besluitvorming door Woonstad. Het is onze Tarwebuurt, dus moeten wij te allen tijde betrokken worden bij de besluitvorming over renovatie of sloop.”

Samen met buurtbewoners heeft Lia op woensdag 14 juni vers Tarwebrood overhandigd met twee eisen waar volgens de bewoners Woonstad aan moet voldoen.

Bewoners willen namelijk in de eigen Tarwebuurt blijven in een goede (gerenoveerde) woning voor een betaalbare huur. En bewoners moeten centraal staan en zeggenschap hebben over wat er in/met de buurt gebeurt. Met deze eisen willen bewoners ervoor zorgen dat de Tarwebuurt behouden blijft voor alle bewoners.

Lees verder onder foto >

Bewoner Lia Elzinga. Foto: pr

Lia Elzinga: “Ook in de Tarwebuurt moet het brood erin als de oven heet is! Om duidelijk te maken dat Woonstad nu bewoners echt kan betrekken, heb ik ons Tarwebrood met broodnodige eisen aan Woonstad overhandigd. Naast de eisen heb ik ook kaasplankje meegegeven voor bij het brood, want het is duidelijk dat Woonstad geen kaas heeft gegeten van bewonersparticipatie.”

Emin Basoglu van de SP-fractie: “Om de haverklap is er een buurt in Rotterdam waar woningbouwcorporaties de bewoners niet goed betrekken. Of het nou gaat om sloop of renovatie: bewoners moeten in de eigen buurt kunnen blijven met de beste voorwaarden. Er moet geluisterd worden naar de Tarwebuurt want deze unieke buurt is van en voor de bewoners.”

Voorkeursaanpak Woonstad

De 159 woningen in de Tarwebuurt zijn toe aan vernieuwing, aldus Woonstad Rotterdam. Ze zijn verouderd en hebben te maken met technische problemen, zoals verzakkingen en slechte isolatie. Vanwege de technische staat van de woningen heeft Woonstad de voorkeur voor een aanpak om stap voor stap de woningen te slopen en nieuw te bouwen. Maar zover is het nog niet. 

‘We zijn de afgelopen periode samen met de bewonerscommissie en alle individuele bewoners in gesprek geweest over hoe we tot deze voorkeur zijn gekomen’, meldt Woonstad Rotterdam op zijn website. ‘De komende tijd gaan we in gesprek over hoe en wanneer we deze aanpak gaan uitvoeren. We maken ook samen een Sociaal Plan. Daarin staat hoe we met elkaar omgaan tijdens de aanpak. In alle gevallen geven wij iedereen de mogelijkheid om te blijven wonen in de wijk. Hoe we dat doen leggen we samen vast in het sociaal plan.’

‘Bij iedere stap die we in dit proces zetten, volgt een nieuwsbrief naar alle bewoners en roepen we mensen actief op om mee te praten over de toekomst van de woningen’, zo valt verder te lezen. ‘Naast de bewonerscommissie hebben wij ook persoonlijk contact met alle individuele huurders. Dat doen we via persoonlijke gesprekken aan de deur, bij mensen thuis of per telefoon. We hebben ook regelmatig een spreekuur in de wijk in onze ontmoetingsruimte op de Polslandstraat 65. Zo zorgen we ervoor dat mensen op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en niemand overgeslagen wordt. Ook kunnen bewoners via de LetsOpp-app op hun telefoon en via straatsessies hun stem laten horen. We gebruiken dus veel verschillende manieren om met iedereen in contact te komen en te blijven.’

De volgende stap is een brede bijeenkomst begin juli. Daarin gaat de bewonerscommissie in gesprek met alle bewoners en luistert naar alle meningen, zorgen en vragen. Dit wordt verwerkt tot een advies aan Woonstad over de sloop- en nieuwbouw. In welke fase wat moet gebeuren en het sociaal plan. De persoonlijke gesprekken die met alle bewoners zijn gevoerd worden meegenomen in een uiteindelijke beslissing als het advies van de bewonerscommissie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant