Een van de ontwerpers  op de Rotterdam Fashion Week is de Nederlandse Rowen Lammers.
Een van de ontwerpers op de Rotterdam Fashion Week is de Nederlandse Rowen Lammers.
Rotterdam Fashion Week

Rowen Lammers maakt mode geïnspireerd op de arbeiderscultuur

Algemeen 1.592 keer gelezen

Rotterdam - Van 8 tot en met 18 juni wordt de Rotterdam Fashion Week op verschillende plaatsen in de stad gehouden. Rotterdam Fashion Week zet zich in voor duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit en uit verschillende delen van de wereld komen ontwerpers, modellen, kunstenaars en nog veel meer naar Rotterdam. Een van de ontwerpers is de Nederlandse Rowen Lammers.

Door Mark Boninsegna

Nog niet lang geleden had Rowen haar atelier vlakbij de Coolsingel. Hoewel Rotterdam voor haar een speciale stad is en ze iedere keer met veel liefde terugkeert, is ze verhuisd naar de plek waar ze is geboren en getogen: Nijmegen. Vlakbij het volkswijkje waar ze als kind altijd gewoond heeft en haar familie nog steeds woont, doet ze inspiratie op. 

Volkswijkmentaliteit

Die volkswijkmentaliteit zie je ook terug terug in haar designs: “In de tijd waarin we leven is samenhorigheid en teruggeven aan je gemeenschap een groot onderwerp. Hierdoor ging ik mezelf vragen stellen over mijn eigen stukje cultuur en hoe ik daar aan kan bijdragen. Ik wil collecties maken met een culturele visuele betekenis. De arbeiderswijk, de stad en omgeving waarin ik ben opgegroeid zie ik al co-stars in mijn werk en ontwerperschap”, vertelt Rowen.

Lees verder onder de foto >


Rowen zoekt in haar designs naar: ‘De grens tussen minimalisme en terror, maar ook tussen chic en comfort.’ Foto: Team Peter Stigter

Rotterdam

Haar collectie past ook goed in een trotse stad als Rotterdam, vindt Rowen: “Rotterdam staat bekend om de geschiedenis binnen de gabbercultuur, de liefde voor voetbal die zich uit binnen trotse gemeenschappen en het is een plek vol verschillende karakters die allemaal één ding gemeen hebben: trots op de stad en wijk waarin ze geboren en getogen zijn. Mijn fascinatie begint bij de karakters uit deze wijken, de arbeiderscultuur die ze met elkaar delen en alle aspecten die hen maken tot wie ze zijn. Aspecten die mijn collecties blijven inspireren, en waarin men zich zeker zal herkennen.” 

Minimalisme en terror

En dat is te zien. In haar designs zoekt ze zoals ze zelf zegt dan ook naar ‘de grens tussen minimalisme en terror, maar ook tussen chic en comfort en is ze altijd op zoek naar verbanden tussen de kledingstukken uit de arbeiderscultuur en manieren om ze in haar werk te integreren’.

Moeder Aarde

Haar eigen merk by rowen, bestaat nog maar kort en omdat het belangrijk is om rekening te houden met Moeder Aarde, maakt ze alle kledingstukken en accessoires met de hand in haar atelier en heeft ze de keuze gemaakt om in kleine oplagen te werken. “En vergeet niet dat de nieuwe collectie grotendeels uit overgebleven stoffen van andere merken en modehuizen bestaat”, laat ze voor de zekerheid nog weten.

Draagbare mode

Rowen vertelt over modeshows met vreemde collecties voorbijkomen die, waarschijnlijk, niemand aantrekt. Rowen: “Vreemd zou ik het zelf niet willen noemen, een eigen visie en kijk op mode wel. Ik vind het interessant om te zien wat er allemaal wel niet mogelijk is vanuit een ontwerpersperspectief. Naast het maken van draagbare mode is het ook nodig om kunst te maken, en mensen aan het denken te zetten. Zelf heb ik ook wat aparte creaties tussen mijn collecties zitten, waarin de meesten geen boodschappen zullen gaan doen. Maar van dat soort creaties maken geniet ik als ontwerper het meest!”

Kunst

Mode en kunst. Het komt dus allemaal samen op de Rotterdam Fashion Week. Rowen heeft er zin in: “Ik verwacht een mooie show neer te zetten en Rotterdam kennis te laten maken met mijn ontwerpen! Ik ben er ten slotte om te motiveren en te inspireren voor iedereen die zich verbonden voelt met mijn werk.”

Zie ook rotterdamfashionweek.com. Meer over Rowen kun je vinden op by-rowen.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant