Twee weken geleden: nieuwsgierig snuffelend staan de Schotse hooglanders in de 'kraal', ze zijn zojuist gearriveerd op het Eiland van Brienenoord.
Twee weken geleden: nieuwsgierig snuffelend staan de Schotse hooglanders in de 'kraal', ze zijn zojuist gearriveerd op het Eiland van Brienenoord.

Ontsnapte Schotse hooglander wandelt naar McDonald’s en een park verderop

Algemeen 3.331 keer gelezen

Rotterdam - Eén van de vier Schotse hooglanders die twee weken geleden op het Eiland van Brienenoord werden losgelaten, heeft wat aanpassingsproblemen gehad. Kort nadat de koeien op het eiland bij IJsselmonde waren gearriveerd, was het dier alweer vertrokken. Ze wandelde doodleuk het eiland af richting de McDonald’s, om van daaruit een kijkje te gaan nemen in Park De Twee Heuvels.

Waarschijnlijk kon de Schotse hooglander ontsnappen omdat iemand een hek bij een wildrooster open had laten staan. Vermoedelijk van de oude brug aan het begin (de noordkant) van het eiland. Uiteindelijk kwam alles weer goed. ‘De jonge ontsnapte hooglander liet zich rustig terugbrengen door politie én boswachter. En was duidelijk blij weer terug te zijn bij de andere drie. Het zijn immers kuddedieren’, aldus een woordvoerder van Stadsbeheer.

Eiland van Brienenoord

Op het Eiland van Brienenoord zijn twee weken geleden vier jonge Schotse hooglanders losgelaten, drie van hen zijn nieuw, eentje liep er vorig jaar ook al rond (werd er toen, onverwachts, geboren). De grazers zorgen voor open plekken, snoeien gras, boompjes en struiken (ze zijn gek op bramen!) en vertrappen ook sommige planten zodat anderen weer meer kans krijgen. Vaak ontstaan door het gedrag van de hooglanders plekken waar insecten het naar hun zin hebben. 

Met rust laten

In de herfst gaan de dieren naar een andere plek in Rotterdam (Hoogvliet afgelopen jaar) omdat er op het eiland zelf niet altijd voldoende voedsel is. Nu is het Eiland van Brienenoord weer volop begroeid. Boswachter Alisa Troost vertelde twee weken geleden in De Havenloods al over het spanningsveld dat er soms is tussen de koeien en de bezoekers van het eiland: ‘Mensen moeten echt meer afstand houden. Je moet de dieren met rust laten, anders verpest je ze voor de rest van hun leven. We hebben zelfs weleens een vrouw betrapt die een koe stond te kammen! En ook het hondenbeleid wordt niet altijd even goed nageleefd.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant