Nieuwsgierig snuffelend staan de Schotse hooglanders in de 'kraal', ze zijn zojuist gearriveerd op het Eiland van Brienenoord.
Nieuwsgierig snuffelend staan de Schotse hooglanders in de 'kraal', ze zijn zojuist gearriveerd op het Eiland van Brienenoord.
Filmpje!

Er zijn weer Schotse hooglanders op het Eiland van Brienenoord!

Algemeen 2.985 keer gelezen

Rotterdam - Kijk eens wie we daar hebben! Vier Schotse hooglanders zijn dinsdag aangekomen op het Eiland van Brienenoord. Eén oude bekende die er ook vorig jaar graasde, en drie nieuwe koeien, allemaal ongeveer een jaar oud. Tot komend najaar houden ze etend het ecosysteem op het eiland weer een beetje bij.

Door Emile van de Velde

Een beetje onwennig kwamen die dieren uit hun trailer gelopen, geholpen door boswachter Alisa Troost en haar collega’s. De vier koeien brachten de winter door in het Oudelandse Park in Hoogvliet. Op het Eiland van Brienenoord is te weinig voedsel om een kudde het hele jaar lang te laten grazen dus gaan ze elk najaar naar een winteradres waar meer te eten is.

Van Brienenoordbrug

Al meer dan tien jaar lopen er Schotse hooglanders op het prachtige IJsselmondse eiland naast de Van Brienenoordbrug. Ze zijn er niet voor de sier. De grazers zorgen voor open plekken, snoeien gras, boompjes en struiken (ze zijn gek op bramen!) en vertrappen ook sommige planten zodat anderen weer meer kans krijgen. Vaak ontstaan door het gedrag van de hooglanders plekken waar insecten het naar hun zin hebben. “Alleen jammer dat ze geen Japanse duizendknoop lusten”, zegt Troost die mopperend kijkt naar een dumping van stenen en glas vlakbij de plek waar ze de koeien loslaat.

Met rust laten

Dumpingen zijn niet het enige probleem waar de boswachters tegenaan lopen. Op het eiland gebeurt van alles, al grazen de hooglanders over het algemeen onverstoorbaar door. Troost: “Maar mensen moeten echt meer afstand houden. Je moet de dieren met rust laten, anders verpest je ze voor de rest van hun leven. We hebben zelfs weleens een vrouw betrapt die een koe stond te kammen! En ook het hondenbeleid wordt niet altijd even goed nageleefd.”

Veearts

Verder gaat het elk jaar prima. Troost heeft in haar carrière slechts één keer een veearts hoeven bellen, toen een geboorte niet helemaal vlekkeloos verliep. “We komen elke dag wel een keer langs, dan kijken we van een afstandje of ze geen raar gedrag vertonen.” De Schotse hooglanders lopen een vaste route, elke dag opnieuw. De westelijke kant van het eiland is nog verboden terrein voor ze, daar moet de natuur nog groeien sinds de grote renovatie van 2020 en 2021.

Lees verder onder het filmpje!


En nu zijn ze dus weer terug. Met een trailer worden de vier dames naar de ‘kraal’ gebracht, een ruimte die met houten balken is omzoomd waar de dieren zich veilig voelen. Het zijn rustige, gemoedelijke koeien. Nieuwsgierig snuffelend kijken ze rond tot het hek opengaat. Eentje is er wat ongeduldiger, met de nodige moeite en hulp van een verzorger worstelt ze zich tussen de balken door. De anderen gaan gewoon door de hoofduitgang en worden zo gestuurd dat de kudde bij elkaar komt en gezamenlijk de bosjes in loopt.

Stiekem zwanger

Er lopen Schotse hooglanders op vijf plekken in Rotterdam: het Schiebroekse Park, Ruigeplaatbos, Oudelandse Park, landtong Rozenburg en dus het Eiland van Brienenoord. Dit jaar zijn er dus vier op het eiland. Vorig jaar waren dat er oorspronkelijk drie en later opeens vier, omdat één van de koeien stiekem zwanger was teruggekeerd uit de winter en op het eiland een kleintje kreeg. Dat kleintje is er er nu ook weer bij, inmiddels een jaar oud. De andere drie koeien van vorig jaar zijn in Hoogvliet achtergebleven. Troost: “Die mogen bij de stier, ik moet ook de bloedlijn van de kudde in de gaten houden. Kijken wie zwanger kan worden. Deze vier zijn allemaal ongeveer een jaar, misschien mogen die in het najaar kennismaken met een stier. Ze gaan hier weer weg als het eten op is, dat kan in september zijn maar ook in november. Ze zijn nu eigenlijk ook een maand later dan gepland, we hebben een koude lente gehad dus het duurde langer voordat alles aangegroeid was.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant