Een dagje inpakhulp als bedrijfsuitje. 'Zonder zouden we niet kunnen bestaan.' Foto: Sam Brinkman
Een dagje inpakhulp als bedrijfsuitje. 'Zonder zouden we niet kunnen bestaan.' Foto: Sam Brinkman

Duizenden dozen met cadeaus voor kinderen die in armoede leven, wie pakt dat allemaal in?

Algemeen 1.115 keer gelezen

Rotterdam - Elke dag moeten er bij stichting Jarige Job honderden verjaardagsboxen ingepakt worden voor kinderen bij wie thuis geen geld is om een verjaardag te vieren. De totale hoeveelheid stijgt dit jaar met tienduizenden van die cadeaupakketten extra. Wie pakt al die dozen in vredesnaam in? Dat zijn veelal bedrijven tijdens een bedrijfsuitje. En onze verslaggever hielp een dagje mee.

Door Sam Brinkman

Elk kind zou watertandend door de loods van Stichting Jarige Job in de Van Nelle Fabriek lopen. De ontvangst is in de kantine, een kleurrijke ruimte versierd met vlaggen en lampions. Op tafel liggen koekjes, snoep en chips die later als snacks tussendoor worden aangeboden. Willekeurig door de ruimte staan Disneyfiguren uit onder andere The Incredibles en Monsters&Co. “We willen de vrijwilligers een vrolijk gevoel geven door weer even in de wereld van een kind te stappen”, aldus Amber Merkus van Stichting Jarige Job.

Stichting Jarige Job helpt ieder jaar meer dan honderdduizend kinderen door heel Nederland die in armoede leven. Ze krijgen verjaardagsboxen opgestuurd waar alles in zit om een verjaardag te kunnen vieren. Inmiddels zijn er 500.000 verjaardagboxen opgestuurd de afgelopen 13 jaar, mede door de inpakhulp van bedrijfsuitjes.

Vijf tot tien keer per week host Stichting Jarige Job teamuitjes voor bedrijven. “Vaak rolt er meer uit na de eerste samenwerking. Bedrijven geven zich vaker op voor vrijwilligerswerk, geven donaties en delen hun expertise en netwerk. Dat is voor ons heel belangrijk”, vertelt Annemiek Alberts van Jarige Job. Stichting Jarige Job is afhankelijk van de donaties en vrijwilligers. “Zonder zouden we niet kunnen bestaan”, aldus Annemiek.

Lees verder onder de foto.

Ab de Rijk is gepensioneerd en werkt nu als vrijwilliger bij Jarige Job. Hij is vandaag de Super Job-coach en ondersteunt bij het inpakken. Alles staat klaar om ingepakt te worden. “Vandaag zijn kinderen van vier tot en met zes jaar aan de beurt.” De kinderen krijgen in het pakket siroop, cakemix, slagroom, glazuur, hagelslag, versiering voor thuis, een traktatie voor op school, een boek en twee cadeautjes.

Vandaag helpen zes medewerkers van full service digital agency Emakina, onderdeel van Epam, bij het inpakken. Op de vraag van Ab of iemand hier al een keer eerder is geweest, steekt een dame enthousiast haar hand op. “Voor mij is het de derde keer, ik vind het superleuk, het werkt verfrissend. Ook kom ik hier mensen tegen die ik op werk nog nooit eerder had gezien.”

De radio staat aan en hitjes als Blurred Lines klinken door de loods, voorzichtig wordt er mee gedanst en geneuried op de muziek. De pakketten vliegen over de loopband en de trolleys worden volgestapeld. “We gaan als een speer”, roept Dennis Esfahani, die in het dagelijks leven werkt voor Epam, maar vandaag dus als vrijwilliger bij Jarige Job. Hij zegt extra goed op te letten of alles er wel in zit. “Het zou vervelend zijn als een kind niet alles krijgt.”

Lees verder onder de foto.

“De extra handen zijn hard nodig. In een werkweek van vijf dagen moeten we rond de 500 pakketten per dag inpakken om alle jarige kinderen een box te sturen”, vertelt Ab. In 2023 verwacht Stichting Jarige Job 140.000 boxen te versturen. “Dat zijn er 30.000 meer dan vorig jaar”, vertelt Annemiek. Dat er meer aanvragen zijn heeft volgens Stichting Jarige Job te maken met de huidige economische situatie, de uitbreiding van de leeftijdsgroep van vier tot en met achttien in plaats van twaalf en ook is de naamsbekendheid gegroeid.

Aan het eind van de dag staat de teller van ingepakte boxen op 186. “Normaal staat hier een groep van 25 man, dus met z’n zessen is dit een behoorlijke prestatie”, zegt Ab. De vrijwilligers slaan de armen over elkaar heen en glimlachen trots naar de camera.

In Nederland zijn er ieder jaar weer kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox ter waarde van 35,00 euro. Op stichtingjarigejob.nl zie je hoe je kunt doneren. Je kunt daar ook vinden hoe je samen met een groep vrienden of collega’s tijdens een teamuitje kunt helpen inpakken.

Uit de krant