Midden jaren negentig kende de (Eerste) Maasvlakte nog enkele open gebieden voor de vestiging van grote bedrijven. Foto: Henk van Brugge.
Midden jaren negentig kende de (Eerste) Maasvlakte nog enkele open gebieden voor de vestiging van grote bedrijven. Foto: Henk van Brugge.
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Eerste Maasvlakte

Algemeen 1.713 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 23.

Begin jaren zestig van de vorige eeuw bezochten steeds meer schepen de Rotterdamse haven en werd tevens de afmeting van die schepen steeds groter waardoor de vaarwegen in Rotterdam (waaronder de Nieuwe Waterweg) bij verdere groei een te kleine capaciteit zouden hebben. Een oplossing zou zijn de Nieuwe Waterweg te verbreden en te verdiepen. Wanneer de scheepvaart zou toenemen door de aanleg van havens en industriegebieden ten westen van Rotterdam, was het echter mogelijk dat nautische onveiligheid zou optreden. Dit betekende dat schepen de havens niet meer veilig konden bereiken en dat het grote aanbod van schepen op de vaarwegen opstoppingen en dus langere vaartijden met zich mee zouden brengen. 

Er werd daarom gekozen voor het creëren van een vlakte in de Noordzee: de Maasvlakte. De Maasvlakte is aangelegd in de Maasmonding door het leggen van een ringdijk waarbinnen zand (170 miljoen kubieke meter) uit de Noordzee werd opgespoten. Dit vormt nu de bodem van de Maasvlakte. De Maasvlakte is in de jaren zestig aangelegd was in 1974 gereed. In 1973 meerden de eerste schepen al af. Door de recessie van de jaren zeventig heeft het nog jaren geduurd voordat het gebied totaal in gebruik werd genomen.

De (Eerste) Maasvlakte is nu een groot haven- en industriegebied dat deel uit maakt van de Rotterdamse haven. Het herbergt olie-, container- en bulkgoedterminals, een energiecentrale en chemische industrie. De Maasvlakte ligt direct aan de Noordzee en behoort tot de gemeente Rotterdam. De stad Rotterdam ligt echter 40 kilometer landinwaarts. 

Op 1 september 2008 startte na jaren van plannen, discussies en protesten, de aanleg van de westelijk gelegen Tweede Maasvlakte. Op 22 mei 2013 werd de Tweede Maasvlakte officieel in gebruik genomen.

De Maasvlakte in vogelvlucht, midden jaren negentig van de 20e eeuw. Op de voorgrond de voordelta en de Slufter. Linksachter ligt de toekomstige, nog niet ontwikkelde Tweede Maasvlakte. Foto: Aeroview / Dick Sellenraad

Zie voor aflevering 22:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant