De Veemarkt rond begin 20e eeuw. Foto: uit 'Rotterdam Crooswijk in de 20e eeuw'
De Veemarkt rond begin 20e eeuw. Foto: uit 'Rotterdam Crooswijk in de 20e eeuw'
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Veemarkt

Algemeen 1.998 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 22.

De Veemarkt. Een begrip voor menig Rotterdammer. De Rotterdamse Veemarkt was van 1867 tot 1974 gevestigd op een terrein aan de Goudserijweg en de Hugo de Grootstraat, op de grens tussen Kralingen en Crooswijk. Het grootste deel van het aangevoerde vee was bestemd voor de consumptie en ging na de verkoop direct naar het nabij gelegen openbaar slachthuis aan de Boezemstraat.

De bedrijvigheid op de markt ging altijd met veel handjeklap gepaard. Op maandag werden er varkens en schapen verhandeld en op dinsdag waren de koeien en paarden aan de beurt. Veehandelaren bekeken de koeien om daarna door middel van het bekende handjeklap tot de koop over te gaan.

Vanwege de Stadsvernieuwing die in de jaren zeventig begon, werd op 19 maart 1970 in de Gemeenteraad van Rotterdam besloten om het Veemarktterrein aan de Goudse Rijweg te bestemmen voor woningbouw. Sinds 1 januari 1974 was de veemarkt definitief gesloten. In de Rotterdamse wijk Rubroek is er alleen nog de Veemarktstraat te vinden die verwijst naar het verleden.

Het veemarktterrein werd ook voor andere activiteiten gebruikt, zoals voor de viering van Koninginnedag in 1969. Foto: Stadsarchief Rotterdam.  

Zie voor aflevering 21:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant