Het Platform Rotterdamse Volkstuinen is ervan overtuigd dat het voortbestaan van alle 44 volkstuinparken in het geding is. Foto: rotterdamsevolkstuinen.nl
Het Platform Rotterdamse Volkstuinen is ervan overtuigd dat het voortbestaan van alle 44 volkstuinparken in het geding is. Foto: rotterdamsevolkstuinen.nl

Nieuw huurcontract betekent het einde van de Rotterdamse volkstuincultuur en groenstructuur

Algemeen 5.591 keer gelezen

Rotterdam - “Het kamikaze-beleid van de gemeente zet de volkstuinverenigingen met de rug tegen de muur, zorgt voor een sterk gevoel van onrecht, maakt duizenden tuinders onrustig en boos en de toekomst van hun tuinvereniging buitengewoon onzeker”, aldus Platform Rotterdamse Volkstuinen in reactie op het door de gemeente aangeboden nieuwe huurcontract.

Op dinsdag 10 januari werd de Rotterdamse volkstuingemeenschap overvallen met 15 documenten met eisen, waaronder een nieuw huurcontract, dat de volkstuincultuur letterlijk met de grond gelijk dreigt te maken. Met het nieuwe huurcontract en de bijbehorende bepalingen, zet de gemeente in op beëindiging van de Rotterdamse volkstuincultuur, aldus Platform Rotterdamse Volkstuinen.

Ondanks veelvuldige handreikingen tot samenwerking aan wethouder Faouzi Achbar en het eerder (begin december) aanbieden van de Rotterdamse Volkstuinen Visie, zit het Platform Rotterdamse Volkstuinen nog steeds niet formeel en inhoudelijk aan tafel met de gemeente.

De Stichting Platform Rotterdamse Volkstuinen werd in 2021 opgericht om de gemeente inhoudelijk te ondersteunen bij het opstellen van een visie, het ontwikkelen van beleid en kaders voor de toekomst van volkstuinparken. Het platform klimt nu noodgedwongen op de barricades om aan de Rotterdamse raad en bevolking duidelijk te maken dat het voortbestaan van alle 44 volkstuinparken in het geding is.  

Nekslag
De nieuwe regelgeving dicteert een onmogelijke bekostigingssystematiek en maakt een einde aan de verworven rechten van tuinverenigingen en hun tuinders, waardoor het onmogelijk wordt om de volkstuinparken in stand te houden. De gemeente Rotterdam zegt in beleidsnotities veel waarde te hechten aan een stad waarin stadsnatuur en ecologisch evenwicht sterk zijn vertegenwoordigd. Toch worden volkstuinparken niet gezien als cruciaal domein voor handhaving van een gezonde stad. Sterker nog: de nieuwe regelgeving en bepalingen wijzen op eliminatiebeleid.

Lees verder onder foto.

Het aanbieden begin december van de Rotterdamse Volkstuinen Visie door het Platform Rotterdamse Volkstuinen. Foto: rotterdamsevolkstuinen.nl

Leefbare stad
De volkstuinparken hebben een essentiële en noodzakelijke functie binnen de stad, met de maatschappelijk opgaves op het gebied van biodiversiteit, ecologie, klimaatadaptatie, gezondheid, welzijn, sociale redzaamheid en inclusiviteit, zoals vermeld in de visie. De tuinparken vormen een groenstructuur die de stad leefbaar houdt. Door verdichting zal de behoefte aan groen zeker verder toenemen. Rotterdam staat notabene op de laatste plaats van de ‘gezonde stad index’.  

De 44 Rotterdamse volkstuinverenigingen hebben ruim 5000 leden - huurders van individuele tuinen - die met hun verwanten zeker 20.000 Rotterdammers (kiezers) vertegenwoordigen, zij doen een dringend beroep op de gemeenteraad om een aanpak te ontwikkelen die megalomane bouwambities vermijdt en de publieke groene verblijfsruimte niet inruilt voor een verstikkende overdaad aan beton en asfalt. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant