Het beroemde Hotel Weimar. Foto: Stadsarchief Rotterdam
Het beroemde Hotel Weimar. Foto: Stadsarchief Rotterdam
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Hotel Weimar

Algemeen 1.685 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 19.

Een vooroorlogse verbinding die later niet meer terugkeerde in Rotterdam was de Hoofdsteeg, die vanaf de Oude Haven naar de Hoogstraat liep. Hier bevond zich onder andere het Grand Hotel Coomans. Maar ook een ander bekend hotel was hier in de naaste omgeving te vinden: het luxe hotel-restaurant Weimar, om precies te zijn op de hoek van de Spaanse Kade en de haven het Haringvliet.
Het hotel werd geopend in 1903. Het gebouw was ontworpen door architect Willem Molenbroek, dezelfde architect die het Witte Huis ontwierp. Het hotel was destijds vooral ook populair bij de beter gesitueerde gasten uit onder meer Oost-Europa, onder wie de latere grondlegger van de republiek Tsjecho-Slowakije, Tomas Masaryk. Hier gaf hij vanaf 1914 gestalte aan de nieuw op te richten Tsjechoslowaakse Republiek, die 26 september 1918 een feit werd. Ook werd Hotel Weimar bezocht door Henry Ford en Prins Bernhard kwam er eveneens veelvuldig.
Tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 werd het hotel getroffen door bommen en gedeeltelijk verwoest, samen met veel andere omliggende huizen. Het hotel had kunnen worden gerestaureerd, maar na de oorlog werd besloten het hotel niet opnieuw op te bouwen.
In 2014, namen Jan Henneman en Pieter Goedhart, beiden lid van de Raad van Advies van de Stichting Comenius Museum, het initiatief voor een gedenkteken voor Tomas Masaryk  aan de Oude Haven. Op 5 november 2015 werd op nagenoeg dezelfde locatie als Hotel Weimar het monument ‘T.G. Masaryk en Rotterdam’ onthuld.

Hotel Weimar op de hoek met het Haringvliet aan de noordzijde. Foto: Spanjersberg

Zie voor aflevering 18:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant