Het Post- en Telegraafkantoor aan de Coolsingel. Foto: Stadsarchief Rotterdam
Het Post- en Telegraafkantoor aan de Coolsingel. Foto: Stadsarchief Rotterdam
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Hoofdpostkantoor

Algemeen 1.315 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 17.

Het Post- en Telegraafkantoor aan de Coolsingel werd op 24 april 1923 geopend. Nog geen 20 jaar later kreeg het gebouw een voltreffer aan de zijkant bij de Meent tijden het bombardement in mei 1940. Het Postkantoor werd rechts van het stadhuis 12 meter naar achteren gebouwd, op gepast afstand naar het heette, om het stadhuis nog meer prestige te geven. Het Hoofdpostkantoor werd tussen 1915 en 1922 gebouwd, ter vervanging van het oude postkantoor De Beurs (1875-1929), op een bouwkavel aan de Coolsingel, naar ontwerp van architect G.C. Bremer.
Het bombardement in 1940 kwam het Hoofdpostkantoor, net als het stadhuis, relatief ongeschonden door. Wel werden in de oorlog noodwinkels op het voorplein gebouwd. Deze werden in de jaren zestig op een na, waarin een tabakswinkel was gevestigd, gesloopt.
Sinds 2000 genoot het Hoofdpostkantoor de status van rijksmonument. Vanaf 2007 werd gezocht naar een herbestemming. Jarenlang stond het gebouw leeg, maar in 2016 werd bekend dat in het voormalige postkantoor een vijfsterren-hotel en een appartemententoren van 150 meter hoog komen. Voor de bouw van POST Rotterdam moet een stukje historie worden opgeofferd. In oktober 2021 werd begonnen met de gedeeltelijke sloop. De achterkant van het oude postkantoor aan de Coolsingel werd gesloopt, zodat er gebouwd kan worden.

Linksonder het Postkantoor, rechts het Beursgebouw WTC. Foto: AeroCamera - Bart Hofmeester

Zie voor aflevering 16:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant