Het Heliport terrein dat van 1953  tot 1965 in de buurt van de Hofdijk lag, midden in de stad. Foto: AeroCamera- Bart Hofmeester
Het Heliport terrein dat van 1953 tot 1965 in de buurt van de Hofdijk lag, midden in de stad. Foto: AeroCamera- Bart Hofmeester
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Heliport Rotterdam

Algemeen 2.106 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 16.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw (1953) werd in Rotterdam een Heliport terrein in gebruik genomen, aan de Hofdijk in de buurt van het Hofplein en de Rotte: Heliport Rotterdam. Er was toen nog geen vliegveld Zestienhoven en vervoer van passagiers tussen Rotterdam en Brussel/Antwerpen was gewenst. De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena was dus met regelmaat maar haar Sikorsky helikopters boven het stadscentrum te zien (en te horen!). Ook vanuit het café-restaurant Heliport konden belangstellenden op hun gemak naar het vliegverkeer kijken.
Eind jaren vijftig maakten jaarlijks nog circa vijfduizend mensen gebruik van de helikopters, maar begin jaren zestig nam de vraag hiernaar af, maar niet zozeer vanwege de opkomst van het nieuwe vliegveld Zestienhoven dat in al 1956 was geopend. De afnemende belangstelling voor de helikopterdienst naar Antwerpen en Brussel vanaf 1960 was veeleer het gevolg van de sterk verbeterde treinverbinding met Antwerpen en Brussel door de invoering van de Beneluxtrein in 1957: ieder uur naar Antwerpen, met alleen stoppen in Dordrecht en Roosendaal en iedere twee uur naar Brussel, later ook ieder uur. In Brussel en Antwerpen kwam je midden in de stad aan, met de helikopter was dat buiten de stad.
In 1965 viel het doek voor de Heliport Rotterdam voorgoed en gingen de helikoptervluchten naar Zestienhoven. Later, in de jaren tachtig zouden op het voormalige Heliport-terrein de spraakmakende woningen met de rode puntdaken worden gebouwd. De woonwijk Heliport herinnert nog aan het toenmalige helikopter terrein.

Grote belangstelling voor de eerste helikoptervlucht op Heliport op Opbouwdag 1953. Foto: Stadsarchief Rotterdam

Zie voor voor aflevering 15:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant