Foto: Parisa Akbarzadehpoladi
Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

Dit zijn de Rotterdamse ideeën voor Koningsdag 2023!

Algemeen 2.259 keer gelezen

Rotterdam - De aanloop naar Koningsdag 2023 is nu echt begonnen. Tijdens een bijeenkomst met 100 totaal uiteenlopende Rotterdammers in LantarenVenster is gisteren (donderdag 10 november) weer een stukje meer duidelijk geworden over het grote feest rond het tienjarig koningschap van Willem-Alexander op 27 april. De slogan bijvoorbeeld: ‘Rotterdam. Make it Oranje.’ En de locatie voor het grote slotconcert en de toespraak van de jarige koning lijkt ook wel beklonken: iedereen voelt op z’n klompen aan dat dat de Coolsingel gaat worden.

Door Emile van de Velde

Maar er moet nog veel meer besloten worden. Over de inhoud van het programma, het thema, wat de koninklijke familie op die lentedonderdag allemaal van onze stad meekrijgt, hoe Rotterdam zich wil laten zien aan de rest van Nederland. Over die zaken werd gisteren gesproken. 

Gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals hadden uit 700 inzendingen 100 ideeën van Rotterdammers geselecteerd. Zij presenteerden en bediscussieerden hun plannen aan tien tafels met tien personen. Elke tafel had een thema. De haven bijvoorbeeld, kinderen, muziek of eten. Elke tafel stond onder leiding van een professional.

Lees verder onder de foto.


Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

De ideeën komen uit allerlei hoeken en gaten. Er zijn professionele bedrijven die plannen hebben ingediend, kinderen, muzikanten en dj’s, particulieren. De één stelt een aankomst per schip voor, de ander heeft het over een langgerekt buffet op de Erasmusbrug. Wat duidelijk is dat Rotterdam zich wil laten zien als een rauwe stad, waar we creatief zijn en hand in hand met elkaar samenleven. ‘Werelds, gastvrij en open minded’, gaf directeur Renske Satijn van Rotterdam Festivals een hint aan de opgewonden zaal mensen.

Lees verder onder de foto.


‘Ik wil graag dj’en voor de koning’, zegt Susan Right uit Oud-Charlois. ‘Normaal ben ik er die dag nooit, want mijn moeder is jarig op Koningsdag, dat is mijn eigen koningin. Ik heb de Grote Prijs van Rotterdam gewonnen en draai melodic house. Dat wil ik ook op 27 april doen. Op een podium met liefst alleen maar vrouwelijke dj’s. Hoe tof zou dat zijn!’ Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

Lees verder onder de foto.


Jannie van Hoof-Mandepessy ziet Koning Willem-Alexander graag over het water aankomen aan de Lloykade. ‘Daar zijn in de historie zó vaak groepen mensen aangekomen in Rotterdam. Hij zal er heel welkom zijn. Toen de Molukkers daar aankwamen, waren ze minder welkom. Ik zou het mooi vinden als de koning dat verhaal meekrijgt, met muziek, bij het slavernijmonument.’ Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

Lees verder onder de foto.


Carrie Jansen vindt het belangrijk dat het op Koningsdag ook over geweld tegen vrouwen gaat. ‘Ik wil graag bokswedstrijden organiseren tussen de meiden die ik ken van stichting Fier en de prinsessen. Om zo te laten zien hoe belangrijk zelfverdediging is voor meisjes.’ Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

Lees verder onder de foto.


Pieter Blussé vertelt enthousiast over een aankomst van de koninklijke familie over de Nieuwe Maas. ‘Met de Hydrograaf. Dat jacht is door de marine gemaakt om als koninklijk jacht te fungeren. Het schip wordt ook gebruikt als stoomboot van Sinterklaas, maar het is dus eigenlijk van de koning. Hoe mooi zou het zijn als hij daarmee naar Rotterdam vaart en bij de Wilhelminapier aanmeert. Met allemaal andere marineschepen er omheen.’ Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

Koningsdag zal ook één groot overkoepelend thema krijgen. Onder leiding van Ari Deelder mochten de honderd Rotterdammers met een applausmeter alvast een keuze maken uit tien opties. Er bleven er drie over: ‘We zijn allemaal kings en queens’, ‘Wereldhaven, wereldburgers’ en de favoriet ‘De straat is van iedereen.’ Het definitieve thema wordt op 10 december bekendgemaakt.

Lees verder onder de foto.


Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

De verzamelde ideeën moeten samen de ingrediënten gaan vormen voor het uiteindelijke plan waarmee de gemeente richting Rijksvoorlichtingsdienst en NOS gaat. Er is geen garantie dat alles geschikt is of praktisch mogelijk is. Koning Willem-Alexander zal in de ochtend van 27 april slechts een korte route (denk aan ongeveer een kilometer) afleggen. En onduidelijk is nog in welk deel van de stad dat gebeurt. Waar het slotconcert is, lijkt wel al zeker. Hoewel het niet hardop wordt uitgesproken, zal hoogstwaarschijnlijk slechts één plek in aanmerking komen: de Coolsingel. Daar geeft de koning ook een toespraak. Na zijn vertrek gaat het concert verder, iedereen kan erbij zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant