In dit nieuwe boek komen Rotterdam, de Maasmond en het gebied rond Hoek van Holland prominent aan de orde. Hoek van Holland kreeg als toegangspoort tot de Rotterdamse haven de hoogste concentratie verdedigingswerken van heel Nederland. Foto: atlantikwallinkaart.nl
In dit nieuwe boek komen Rotterdam, de Maasmond en het gebied rond Hoek van Holland prominent aan de orde. Hoek van Holland kreeg als toegangspoort tot de Rotterdamse haven de hoogste concentratie verdedigingswerken van heel Nederland. Foto: atlantikwallinkaart.nl

‘Atlantikwall in kaart’ toont grote impact bunkerbouw op onder andere Rotterdam en Hoek van Holland

Algemeen 2.880 keer gelezen

Rotterdam - Bunkerexperts tonen in een nieuw boek de enorme impact van bunkerbouw in Zuid-Holland tijdens en na WO II. ‘Atlantikwall in kaart. Bunkers en bezetting in Zuid-Holland’ vertelt voor het eerst het complete verhaal over Zuid-Holland als onderdeel van de duizenden kilometers lange verdedigingslinie in en na de Tweede Wereldoorlog. Onder andere de havenstad Rotterdam was van grote strategische waarde en het gebied moest van de Duitse bezetters beschermd worden tegen een invasie.

Hoek van Holland kreeg als toegangspoort tot de Rotterdamse haven zelfs de hoogste concentratie verdedigingswerken van heel Nederland.  

Bunkerexperts Arthur van Beveren en Jeroen Rijpsma selecteerden voor hun boek unieke historische kaarten en foto’s over de Duitse bezetting en de impact op de bewoners van deze kustprovincie. De Atlantikwall was een verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog die de westkust van het Duitse rijk tegen een geallieerde invasie moest beschermen. In deze lange linie was Zuid-Holland een klein maar zeer belangrijk deel. 

De havenstad Rotterdam met haar industrie, het bestuurscentrum in Den Haag en de goede infrastructuur in het achterland waren van grote strategische waarde. In de vijf bezettingsjaren van 1940 tot 1945 bouwden de Duitsers daarom de kuststrook en binnenlandse gebieden vol met duizenden bunkers en versperringen. Het strand en de duinen werden verboden terrein en in bijna alle dorpen en steden verschenen Duitse militairen in het straatbeeld. 

Lees verder onder foto.

Foto: atlantikwallinkaart.nl

Nederlandse burgers leden zwaar onder de militaire aanwezigheid. Bedrijven en woningen moesten wijken vanwege bunkerbouw, inundaties of een vrij schootsveld en tienduizenden mensen werden verplicht geëvacueerd. Na de bevrijding trof men overal verwoesting aan. 

De auteurs deden jarenlang onderzoek in archieven en privécollecties in binnen- en buitenland. Het resultaat is een prachtig boek met 120 originele militaire kaarten en plattegronden en tientallen foto’s, veelal nog niet eerder gepubliceerd. Op thematische wijze behandelt het boek de planning en bouw van de verdedigingswerken, de bezettingsmacht, de gevolgen voor de burgerbevolking, oefeningen en daadwerkelijke strijd te land, ter zee en in de lucht en ten slotte de nasleep van vijf jaar bezetting. 

Met deze zowel brede als diepgaande benadering is een nieuw standaardwerk ontstaan dat ook over de provinciegrenzen van Zuid-Holland heen kijkt. De auteurs schreven eerder samen ‘Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland’ (2017).

Het boek is vanaf vandaag te koop via de website www.atlantikwallinkaart.nl of bij de boekhandel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant