Zanger, muzikant en dj Ziya Ertekin, oftewel Blue Flamingo. Foto: Titia Hahne
Zanger, muzikant en dj Ziya Ertekin, oftewel Blue Flamingo. Foto: Titia Hahne

Wijde broeken en kwetterende eendjes houden Blue Flamingo koel in de zomer

Algemeen 1.086 keer gelezen

Rotterdam - Zo’n 22 jaar geleden verruilde zanger, muzikant en dj Ziya Ertekin, oftewel Blue Flamingo, Brabant voor Rotterdam. Vanaf zijn intrek op het Noordereiland was Ziya meteen op z’n plek. ‘Ik hou van steden met een rauw randje.’ Ziya is deze week onze Rotterdammer van de Week.

Door Cathelijne Beijn

Hoe vol is jouw agenda in de zomer?

“Normaal heb ik wel wat vrije dagen, maar nu zit m’n zomer ram vol met optredens. Als dj draai ik vooral 78-toeren platen en mijn gitaar gaat altijd mee. Voor mijn nieuwe album Metropolyphonica, treed ik op met een band. Ik kan geen dag zonder muziek, mijn hele leven draait er om.”

Je woont al best lang in Rotterdam, maar je zachte g ben je nog niet kwijt.

“Haha, klopt! De bakker op het Noordereiland moest altijd lachen als ik met m’n Brabantse accent vroeg om ‘zachte bolletjes’. Ik doe niet echt mijn best om het af te leren: dit hoort nu eenmaal bij waar ik vandaan kom. Ik wil niks overboord gooien, want alles bij elkaar maakt tot wie ik ben, zo ook mijn Turkse roots. Maar ik voel me wel echt Rotterdammer, hier ben ik thuisgekomen.”

Nu woon je aan de rand van de stad. Hoe voelt dat?

“Sinds ik een gezin heb woon ik in Prinsenland. Dat was wel even wennen, na de buzz van het Noordereiland. Maar ook nu sta ik binnen vijftien minuten midden in de stad. Ik hou van steden met een randje: daar schuren culturen en gebeuren dingen. Dat schuren is de basis voor vernieuwing, ook in de muziek.”

Welke muziek brengt jou in zomerse sferen?

“Ik luister graag naar de Malinese gitarist Ali Farka Touré. Ik ben zelf in Mali geweest en in zijn muziek hoor je hoe het zand van de Sahel door de warme wind wordt opgeblazen. Zijn muziek brengt me meteen terug in de langzame, Afrikaanse flow.”

Ook hier kan het heet zijn. Waar zoek je dan verkoeling?

“Op warme dagen gaan we graag naar het Kralingse Bos. Mijn dochter van zeven heeft geen tablet of iets dergelijks. Daardoor is ze een echt buitenkind dat zich goed vermaakt in de natuur. Verder ben ik graag thuis bij mijn platencollectie. Ik ben een stadsmens, maar de kwetterende eendjes en vogels in m’n buurt maken me rustig. De bruisende stad komt vanzelf naar me toe als ik reis voor m’n optredens.”

Wat is jouw verborgen stadsparel?

“TEDS Rotterdam in het Schieblock heeft een mooie daktuin. Je ziet alle hoogbouw om je heen, maar zit tussen de rondvliegende bijtjes. Ook komen we graag bij Calaboose, in Kralingen. De eigenaar had vroeger de verborgen cocktailbar De Dokter. Ze hebben een fijne tuin en zalig Indonesisch eten.”

Waar bezoek je het liefst concerten?

“Ik hou van verhalen, en de beste verhalen hoor je bij Verhalenhuis Belvédère. Er wordt ook heerlijk gekookt uit alle hoeken van de wereld. Het gebouw was ooit een worstelpaleis, een sigarenfabriek en een jazzclub waar saxofonist Kid Dynamite vaak optrad. Deze plek past in alle opzichten bij mij.”

Je houdt van mooie kleding: nog tips voor warme dagen?

“M’n kleermaker maakt speciaal voor mij Oxford Bags: wijde broeken die populair waren in de jaren twintig. Als je op warme dagen toch netjes gekleed naar buiten wilt kan ik zo’n broek aanraden. En het klinkt gek, maar draag lange mouwen en voorkomen dat de zon direct op je huid schijnt. Want daar krijg je het juist warm van. Dat heb ik in Afrika geleerd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant