Naast ‘wapperende handjes’ is inlevingsvermogen belangrijk. Gesprekken met gasten zijn zeer waardevol. Foto: Marcel Krijger
Naast ‘wapperende handjes’ is inlevingsvermogen belangrijk. Gesprekken met gasten zijn zeer waardevol. Foto: Marcel Krijger

Familiehuis Daniel den Hoed kan nieuwe vrijwilligers goed gebruiken

Algemeen 32 keer gelezen

Rotterdam - Vrijwilligers zijn de onmisbare krachten die zorgen dat Familiehuis Daniel den Hoed een gezellig, warm en schoon ‘tweede thuis’ dichtbij het ziekenhuis is. Dankzij het Familiehuis kunnen kankerpatiënten en hun familie dichtbij elkaar zijn. “Als ik iets kan doen…” is een veelgehoorde vraag in tijden van ziekte. En ja, je kunt zeker iets doen. Het Familiehuis zoekt namelijk nieuwe vrijwilligers. 

In 2021 is het Familiehuis verhuisd naar de nieuwbouwwijk Little C, tegenover het Erasmus MC. Het logeerhuis telt dertig kamers met eigen sanitair. Ruim honderd vrijwilligers zijn er 365 dagen per jaar aan het werk. Als vrijwilliger werk je op regelmatige basis, in een team, een dagdeel per week. Je geeft mensen een warm welkom, leidt ze rond door het huis, verzorgt administratieve handelingen en doet (licht) huishoudelijk werk in de gastenkamers en de gemeenschappelijke ruimtes zoals de woonkamer, keuken en wasruimte.

Naast ‘wapperende handjes’ is inlevingsvermogen belangrijk. Gesprekken met gasten zijn zeer waardevol. Voor hen is het fijn om hun hart te kunnen luchten in de onzekere tijd van ziekte en behandeling. Ervaring met kankerpatiënten en zorg is niet nodig. Meeleven en een luisterend oor is voldoende. Sommige gasten verblijven weken- of zelfs maandenlang in het Familiehuis. Dan beleef je moeilijke, maar ook hele fijne momenten samen met hen. Er is altijd ruimte voor gezelligheid want een droevige stemming is het laatste waar de gasten behoefte aan hebben.

De voldoening bij de vrijwilligers is groot. Het gevoel om iets voor een ander te betekenen is onbetaalbaar. Dat gasten de vrijwilligers enorm waarderen blijkt wel uit de talloze bedankjes en kaarten in het gastenboek. Zij maken in een moeilijke periode echt het waardevolle verschil tussen ‘alleen’ en ‘samen’.

Lijkt het je wel wat om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Familiehuis Daniel den Hoed? Iedereen, woonachtig in de regio Rotterdam, in de leeftijd tussen de 21 en 70 jaar, die kankerpatiënten een warm hart toedraagt, regelmatig beschikbaar is (ook in de weekenden) en niet vies is van huishoudelijk werk, is van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Het inschrijfformulier is te vinden op www.familiehuis.nl/vrijwilligerswerk.

Uit de krant

Uit de krant