Bewoners mogen nergens meer in de Rotterdamse openbare ruimte stadsdieren zoals eenden, ganzen en duiven voeren. Foto: Stockfoto Freepik
Bewoners mogen nergens meer in de Rotterdamse openbare ruimte stadsdieren zoals eenden, ganzen en duiven voeren. Foto: Stockfoto Freepik

Stadsbreed voederverbod in Rotterdam per 1 juli 2022

Algemeen 2.988 keer gelezen

Rotterdam - Het voeren van stadsdieren in Rotterdam is per 1 juli 2022 niet langer toegestaan. Bewoners mogen dan nergens meer in de Rotterdamse openbare ruimte stadsdieren zoals eenden, ganzen en duiven voeren. Het verbod draagt bij aan het verbeteren van de gezondheid van de vogels en het terugdringen van de overlast van plaagdieren zoals ratten. Ook maakt dit stadsbrede verbod een einde aan een aantal lokale verboden verspreid door de stad. 

De gemeenteraad nam op 23 juni 2022 een besluit over de wijziging in de zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarmee het verbod per 1 juli ingaat met een overbruggingsperiode van twee maanden. Het voederverbod komt voort uit een aangenomen motie in 2021.

Handhaving
Vanaf 1 juli 2022 geldt het voederverbod dus voor heel de stad en mogen mensen nergens meer eenden of andere stadsdieren voeren. In de aankomende maanden informeert de Gemeente de bewoners via de wijk en handhavers gaan in gesprek met de mensen die de dieren toch voeren of voedsel op straat achterlaten over waarom het voeren van dieren slecht is en dus niet is toegestaan. 

Als dit niet werkt, riskeren Rotterdammers een boete van 100 euro. Het voederverbod geldt niet voor particuliere tuinen en vissers met een geldige sportvisakte. Het bewust dumpen van etensresten zoals rijst of pasta, wat helaas ook regelmatig gebeurt, blijft verboden in de huidige Afvalstoffenverordening.

Waarom is een verbod nodig?
Samen de eendjes voeren, je laatste frietje aan de duiven geven of oud brood en andere etensresten op straat achterlaten voor de dieren. Het is goed bedoeld van veel Rotterdammers. Ze willen daarmee de dieren helpen en geen voedsel verspillen. En toch is er een stadsbreed voederverbod nodig. Want brood en etensresten maken de stadsdieren te zwaar of ziek. Het brood bevat te veel zout en de etensresten die over blijven trekken ratten, muizen, meeuwen of andere plaagdieren aan. Deze plaagdieren zorgen weer voor veel overlast in de wijk door lawaai of agressief gedrag. En waar veel dieren samenkomen, wordt ook veel gepoept. Dit belandt samen met het brood en andere etensresten in het water wat zorgt voor algen en bacteriën die het water vervuilen. Dat maakt de dieren ook ziek.

Dieren voeren in de kinderboerderij
(Groot)ouders die met hun (klein)kinderen de dieren willen voeren kunnen hiervoor naar de kinderboerderijen in de stad. Rotterdammers die hun etensresten en oud brood toch een goede bestemming willen geven: oud brood kan in één van de 130 broodbakken die in de stad staan. Overige etensresten kunnen in de gfe+t huiscontainer of in de ondergrondse gfe wijkcontainer die op steeds meer plekken in de stad staan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant