Menzo van den Berg van ARAP Relatiegeschenken en Gerard Flier van De Energiesnoeier. In de opslagruimte bleek de roldeur naar de straat niet goed te sluiten. Foto: pr
Menzo van den Berg van ARAP Relatiegeschenken en Gerard Flier van De Energiesnoeier. In de opslagruimte bleek de roldeur naar de straat niet goed te sluiten. Foto: pr

Primeur met energiebesparing op Nieuwe Gadering in Hoogvliet

Algemeen 778 keer gelezen

Rotterdam - Ook ondernemers zijn bezig met energiebesparing en de energietransitie. De gemeente Rotterdam ondersteunt dit op verschillende manieren. Een daarvan is de Energievoucher, een tegoedbon voor onderzoek naar of uitvoering van energiebesparende maatregelen aan bedrijfspanden. 

Op bedrijventerrein Nieuwe Gadering in Hoogvliet verzorgde Gerard Flier van De Energiesnoeier het onderzoek bij ARAP Relatiegeschenken. De pilot was een succes en nu mogen alle ondernemers op de Nieuwe Gadering een energiescan aanvragen.

Gerard Flier over de diensten van De Energiesnoeier: “Wij stellen de ondernemer een aantal vragen over het gebruik van hun bedrijfspand, bijvoorbeeld over de verlichting, de verwarming en hoe vaak deuren open en dicht gaan. Daarna bekijken we het pand van binnen en buiten. Op basis van de bevindingen die hier uitkomen, plus een analyse van het gas- en elektriciteitsverbruik door onze slimme software, stellen we een rapport op met een advies. Hiermee staan we de ondernemer daarna een jaar lang met raad en daad bij.”

Bedrijventerrein Nieuwe Gadering was als een soort proef de eerste met de energiescans. Ondertussen biedt de gemeente iedereen op een bedrijventerrein een Energievoucher aan, waarmee je een dakscan voor zonnepanelen kunt uitvoeren, óf een bijdrage bij aanschaf van energiebesparende maatregelen kunt krijgen, óf een complete energiescan van het pand. De voucher bedraagt maximaal € 700 euro.

“Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen; installeer een warmtepomp, leg zonnepanelen op je dak, neem LED-verlichting en koop nieuwe kozijnen met driedubbel glas. Allemaal energiebesparende maatregelen, maar ook een flinke investering. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je met veranderingen in je gedrag ook veel energie kunt besparen. Een goed voorbeeld is het efficiënt inrichten van de instellingen van je thermostaat. Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn bijvoorbeeld: Hoe zijn de instellingen van de thermostaat in het weekend? En op feestdagen? En hoe laat begint de verwarming te werken? Is de verwarming vóór de werkdag begint op temperatuur? Hoe lang van tevoren dan? Wij kunnen ondernemers hierbij helpen. Verder bieden we na een jaar, voor een laag bedrag, een doorlopende service aan om het energieverbruik blijvend in de gaten te houden en te voorzien van feedback. In die periode geven we waarschuwingen bij onverwachte pieken.”

Menzo van den Berg van ARAP Relatiegeschenken over zijn pand: “Mijn huurpand is 23 jaar oud, en bestaat uit drie delen. Beneden is mijn kantoor, boven is de showroom, via een tussendeur kom je in de opslag- en expeditieruimte en met een roldeur naar de straat. Uit de ronde door het pand met Gerard kwamen enkele simpele maar heel effectieve dingen. Ik heb nu ongeveer 45% minder gasverbruik.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant