Tante Joyce is een begrip, een fenomeen, iemand die een standbeeld verdient! Foto: Joop van der Hor
Tante Joyce is een begrip, een fenomeen, iemand die een standbeeld verdient! Foto: Joop van der Hor

‘Het beeld van Joyce de Lima verdient beter’

Algemeen 361 keer gelezen

Rotterdam - Vraag aan een willekeurige voorbijganger in Zuidwijk naar Joyce de Lima en bijna iedereen wijst ogenblikkelijk in de richting van speeltuin Jeugdveld aan de Smitshoekseweg 117. Tante Joyce is een begrip, een fenomeen, iemand die een standbeeld verdient!

Door Joop van der Hor

Maar laat Joyce nou al een eigen standbeeld hebben! Geen bronzen beeld maar eentje van polystyreen en van meer dan 2 twee meter hoog! Het beeld heeft lange tijd de begane grond van Museum Rotterdam aan de Halve Maanpassage in het centrum van Rotterdam gesierd. Joyce en ‘haar’ speeltuin zijn in februari 2016 uitverkozen tot levend Rotterdams Erfgoed, reden om Joyce te eren met een standbeeld. Maar na de sluiting van het museum zat de gemeente behoorlijk in de maag met de collectie waaronder de vijf beelden van Joyce en vier anderen. 

Dan maar tijdelijk plaatsen in het verenigingsgebouwtje van de speeltuin. Maar daar staat het inmiddels behoorlijk in de weg. Haar linkervoet is gebroken en ook een vingertopje is verdwenen. ‘Dit verdient Joyce niet’, sprak vriendin Gerda Lems.

Er worden al enkele geschikte alternatieve plekken genoemd; Theater Zuidplein, de wijkbibliotheek aan de Slinge, het Verhalenhuis Belvedère en theater Walhalla op Katendrecht. Speeltuinbeheerder Kees Rijsdijk zegt beslist: “Joyce verdient het om gezien te worden!”

Joyce wordt ook wel de moeder van de wijk genoemd. Ze heeft een passie voor koken hoewel ze zelf aanzienlijk minder van haar heerlijke gerechten snoept in een poging om gewicht kwijt te raken. Ze staat hele dagen in het kleine keukentje van haar maisonnettewoning in de wijk ‘De Velden’ achter het politiebureau aan de Slinge. Voor mensen in de wijk, veelal ouderen die zelf niet in staat zijn om een verse warme maaltijd te bereiden. Ze heeft een vaste groep voor wie ze kookt, de maaltijden bezorgt en een praatje maakt. Joyce krijgt hulp van vrijwilligers uit de wijk en leerlingen van het vakcollege Zuidrand. 

Joyce de Lima was twee jaar geleden te zien in een aflevering van het televisieprogramma ‘Max Maakt Mogelijk’ waar ze door programmamaker Carmen Fernald in het zonnetje werd gezet en waar zelfs omroepbaas Jan Slagter zelf naar speeltuin Jeugdveld kwam om haar te ontmoeten en toe te spreken, wat resulteerde in een uitnodiging om op tv haar bakkunsten te vertonen.


Uit de krant