Soundwalk over stille klinkers op de Hillevliet. Foto: Eric Fecken
Soundwalk over stille klinkers op de Hillevliet. Foto: Eric Fecken

De Hillevliet is met nieuwe klinkers opeens een stuk stiller

Algemeen 455 keer gelezen

Rotterdam - Een tweede experiment met zogenoemde stille straatklinkers in Rotterdam heeft opnieuw tot positieve resultaten geleid. Waar de stille straatsteen, als variant voor de reguliere betonnen straatsteen, vorig jaar zomer aan de Burgemeester Baumannlaan in Overschie al voor twee à drie decibel geluidsreductie zorgde, zijn dezelfde resultaten nu ook gemeten langs de Hillevliet op Zuid.

Dat betekent een halvering van het verkeersgeluid, zo blijkt uit metingen van Milieudienst DCMR. Om te toetsen of omwonenden en ondernemers uit de wijk de positieve effecten ook daadwerkelijk in de praktijk ervaren, nam wethouder Arno Bonte een aantal van hen mee op een ‘Soundwalk’ langs diverse delen van de Hillevliet met én zonder stille klinker.

“Het resultaat is verbazingwekkend!”, zegt Richard Atteveld, leraar van het Rotterdams Vakcollege De Hef. “Je hoort een duidelijk dempend effect bij de stille straatklinkers. Bij de stille variant hoor je eigenlijk alleen nog het geluid dat de auto zelf maakt. Zodra meer mensen elektrisch rijden, is dat straks ook weg en wordt het hier nog stiller. Een mooie oplossing voor drukke straten in Rotterdam!”

Ook Thea van Gils-Vlasveld, woonachtig in de buurt, is enthousiast. “Bij de bestaande bestrating hoor je het verkeer voorbijrazen. Waar de nieuwe klinkers liggen kun je zelfs de vogels weer horen fluiten. Zo mooi!”

Onderneemster Iris Smit had naar eigen zeggen nooit echt stilgestaan bij het mogelijke effect van speciale straatstenen op de hoeveelheid verkeerslawaai en is positief verrast. “Wat goed dat er dergelijke experimenten zijn. Ik kan me goed voorstellen dat stillere bestrating in drukke winkelstraten niet alleen door bewoners, maar ook door veel ondernemers toegejuicht zal worden”. 

De stille klinkers bevatten een speciale laag die verkeersgeluiden opneemt. Om het verschil te kunnen meten met de reguliere straatstenen, is in een deel van de straat stille straatstenen gelegd en in het andere deel normale straatstenen. Er is in eerste instantie een nulmeting uitgevoerd, voordat de stille klinkers zijn gelegd. Vervolgens zijn er verscheidene metingen uitgevoerd. Hieruit blijkt dat een halvering van het geluidsniveau is gerealiseerd.

Wethouder Arno Bonte: “We blijven meten of ook op lange termijn het positieve effect blijft en of dit wegdek niet sneller slijt, maar het lijkt erop dat stille klinkers ons kunnen helpen in het verminderen van het verkeerslawaai.” 

Als vervolg op de twee succesvolle pilots, staan er nieuwe pilotlocaties op de planning: de Henri Eversstraat, Jacob van Campenweg/Hendrick Staetsweg, Huniadijk en de Rusthoflaan.

Uit de krant