Zo ziet het Lloyd Multiplein er nu uit. Alles behalve groen.
Zo ziet het Lloyd Multiplein er nu uit. Alles behalve groen.

‘Maak van hete Lloyd Multiplein een stadspark’

Algemeen 3.285 keer gelezen

Rotterdam - Het wordt misschien wel het eerste onderwerp van de vers gekozen wijkraad: het Lloyd Multiplein. Want omwonenden starten een burgerinitiatief om van die asfaltvlakte een stadspark te maken. Dat gaat tegen de wens van de gemeente in, die van plan is om daar te gaan bouwen.

Heet, kaal en typisch a-natuurlijk, zo beschrijft de Stichting Rotterdam Natuurlijk! het Lloyd Multiplein. De stichting helpt de omwonenden. “Ongebruikt bovendien. Maar nu steeds duidelijker wordt dat de zeespiegel, deze eeuw nog, minimaal één meter gaat stijgen, is deze ambitie niet meer haalbaar”, redeneert de groep.

“Tegelijkertijd holt de biodiversiteit achteruit en wordt het steeds heter in de versteende gebieden Schiemond, Coolhaveneiland en Lloydkwartier. De behoefte aan verkoeling en ontspanning in de natuur onder bomen gaat enorm toenemen. Waar is dat nog mogelijk?”


Zo zou het kunnen worden. 

Van plein naar park

Met Burgerinitiatief Lloydpark wil de groep omwonenden het plein omtoveren tot groen stadspark. Veel bomen, een vijver, perken, bloemen. En ruimte voor de Culture Campsite en een incidentele festiviteit als de Parade. Dat zien ze voor zich. Maar ook een dierenrustbos hoort in het plan thuis. De sportvelden blijven wat hen betreft op de huidige karakteristieke plek.

“De cultuurhistorische waarde van de Schiehaven, de enige zeehaven in de stad, blijft behouden en wordt versterkt door een stedelijk natuurgebied van een ‘buiten categorie’ waar de rest van de stad een voorbeeld aan gaat nemen.”

Petitie

Ondanks dat het ontwerp voor het park nog voorlopig is, zijn omwonenden een petitie gestart voor het burgerinitiatief. “Deze petitie gaat niet over het ontwerp, maar over het idee voor het hele terrein.”

Stichting Rotterdam Natuurlijk! ziet het vergroenen van het plein als een mooie taak voor de nieuwe wijkraad. “Het is een schone taak voor de nieuwe wijkraad om samen met alle Rotterdammers uit Delfshaven de invulling te bepalen.”

Ontwerp

Zie voor meer informatie: lloydpark.nl. Op de pagina staat ook een linkje naar de petitie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant