De vereniging is het niet eens van de argumentatie van het ministerie van LNV om niet over te gaan tot handhaving wegens het ontbreken van de vereiste natuurvergunning RTHA. De procedure dient op 31 maart 2022 bij de Rechtbank Rotterdam. Foto: RTHA
De vereniging is het niet eens van de argumentatie van het ministerie van LNV om niet over te gaan tot handhaving wegens het ontbreken van de vereiste natuurvergunning RTHA. De procedure dient op 31 maart 2022 bij de Rechtbank Rotterdam. Foto: RTHA

Bewonersvereniging BTV naar de rechter: ‘Genoeg getreuzeld met stikstof, start met handhaven’

Algemeen 652 keer gelezen

Rotterdam - De overheid heeft nu lang genoeg getreuzeld met het afhouden van maatregelen tegen de ontbrekende stikstofvergunningen van vliegvelden. Dat vindt bewonersvereniging BTV-Rotterdam die op 31 maart 2022 de Nederlandse staat voor de rechter daagt. Een zaak met mogelijk verstrekkende gevolgen.

Vrijwel geen van de Nederlandse vliegvelden – inclusief Schiphol – beschikt over een wettelijk verplichte natuurvergunning. Zo’n document reguleert de maximale uitstoot van stikstofverbindingen die zeer schadelijk zijn voor de natuur en daarmee de biodiversiteit. Toen natuurbeschermer Johan Vollenbroek hierover ruim twee jaar geleden aan de bel trok, reageerde de Schiphol Groep nog dat het zo’n vergunning helemaal niet nodig zou hebben. Dat bleek bezijden de waarheid en alle vliegvelden moesten dan ook hals over kop een aanvraag opstellen en indienen.

Beslissing liet jaar op zich wachten
Rotterdam The Hague Airport (RTHA) beschikt evenmin over de vergunning, maar dat heeft inmiddels wel lang genoeg geduurd, zo vinden de bewoners. Daarom verzochten zij vorig jaar 26 maart de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om ‘passende maatregelen’ te nemen om de overtredingen te stoppen – zoals het terugschroeven van het aantal vluchten.
Pas een jaar later ontving BTV-Rotterdam (Bewonersgroep tegen Vliegtuigoverlast) een ontoereikende reactie van de minister en daarom wordt de afwijzende beslissing nu voorgelegd aan de voorzieningenrechter. De vereniging vindt het bizar dat het vliegveld de activiteiten gewoon kan voortzetten zonder de wettelijk verplichte vergunning.

Neerslag van stikstofoxyden
De vereniging is het niet eens met de argumentatie die het ministerie aanvoert om niet te hoeven overgaan tot handhaving. Zo wordt te weinig rekening gehouden met verslechtering van natuurwaarden en bestaat er al helemaal geen aandacht voor preventie van de neerslag van stikstofoxyden. De minister wordt in dat kader gewezen op de uitgebreide jurisprudentie die bestaat in het stikstofdossier. Daaruit blijkt dat ook maatregelen moeten worden genomen in geval van dreigende verslechtering of verstoring van de natuur.
De minister heeft zijn oordeel bovendien gebaseerd op een veel te beperkt onderzoek, zo menen de bewoners. Hij heeft slechts gekeken naar één beschermd natuurgebied en daar al zijn conclusies op gebaseerd, terwijl er tal van beschermde habitats rond Zestienhoven liggen die niet zijn meegenomen in de overwegingen.
De rechter buigt zich komende donderdag over de zaak. De BTV leunt in haar argumentatie zwaar op de talloze procedures die Johan Vollenbroek met zijn organisatie Mobilisation for the Environment heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant