Brainpark I ligt tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam en de A16 en is nu nog vooral een kantorenpark. De bouw van het Max Euwe Kwartier aan de Kralingse Zoom start naar verwachting begin 2023. Foto: YukonVR
Brainpark I ligt tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam en de A16 en is nu nog vooral een kantorenpark. De bouw van het Max Euwe Kwartier aan de Kralingse Zoom start naar verwachting begin 2023. Foto: YukonVR

Max Euwe Kwartier start transformatie van Brainpark I aan Kralingse Zoom

Algemeen 1.894 keer gelezen

Rotterdam - Het Max Euwe Kwartier trapt de transformatie van Brainpark I in Rotterdam-Kralingen af met een mix van wonen en voorzieningen in een groene omgeving. Er komen drie stadsblokken aan de Kralingse Zoom. Het programma combineert circa 750 huurappartementen met horeca, publieke voorzieningen en groene buitenruimte ontworpen door OKRA landschapsarchitecten. 

Het ontwerp is verankerd in het masterplan Brainpark I van de gemeente Rotterdam dat onlangs unaniem is goedgekeurd door de gemeenteraad. 

Brainpark I ligt tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam en de A16 en is nu nog vooral een kantorenpark. Het masterplan Brainpark I van de gemeente Rotterdam transformeert het voormalige kantorenpark naar een groene multifunctionele wijk aan de rand van Kralingen Oost. Met een karakteristiek gebouwensemble aan de Kralingse Zoom, vormt het Max Euwe Kwartier de eerste schakel in deze Rotterdamse stadsontwikkeling.

Lees verder onder foto.

Max Euwe Kwartier, Along the Esplanade. Artist Impression: YuconVR

Het ontwerp sluit nauw aan op de Esplanade, de toekomstige wandelpromenade die metrostation Kralingse Zoom met de Erasmus Campus verbindt. De intensivering van hoogwaardig OV-netwerk en verbetering van het stedelijk fietsnetwerk in de toekomst, versterken de binnenstedelijke kwaliteiten van deze plek.

Lees verder onder foto.

Max Euwe Kwartier, View on roof gardens. Artist Impression: YuconVR

Drie stadsblokken
Drie stadsblokken markeren het Max Euwe Kwartier aan de Kralingse Zoom met variaties in hoogte, volume en materiaal. De woongebouwen trappen af richting de wandelpromenade, waardoor een reeks daktuinen ontstaat. Het gebied tussen de gebouwen in, wordt ingericht als groene openbare buitenruimte met binnenpleinen. Daarbij is voorzien in een publieke plint met horeca in combinatie met collectieve mobiliteitsvoorzieningen, zoals deelauto’s en deelfietsen.

Groene ontmoetingsplekken
Tussen de gebouwen ontstaan doorsteekroutes omgeven door een palet van planten en bomen. Dit zorgt voor een levendig gebied waar bewoners elkaar ontmoeten. De twee binnenpleinen vormen sociale knooppunten met toegang tot de onderliggende parkeergarage. Ook het netwerk van collectieve daktuinen biedt ruimte voor ontmoeting tussen bewoners.

Lees verder onder foto.

Max Euwe Kwartier, Ground floor plan. Foto: GROUP A

Stadsblok MEK01 is ontworpen door GROUP A, en biedt plek aan 299 appartementen met publieke voorzieningen op de kop van het Max Euwe Kwartier. Het middelste stadsblok, MEK21, ontworpen door ZZDP Architecten, wordt door een verbindende groenstrook verdeeld in twee volumes. Hier worden 216 appartementen gerealiseerd. Stadsblok MEK31, ontworpen door STIJNVANDENBOOGAARD ARCHITECTURE, markeert de zuid-kop en het aanzicht vanaf de Van Brienenoordbrug. Dit woongebouw omvat met 232 appartementen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant