Het herdenkingspaneel in de huidige staat aan de Anthony Fokkerweg in Waalhaven-Zuid, de locatie waar op 10 mei 1940 de noodlottige Britse aanval op de Duitsers op vliegveld Waalhaven plaatsvond. Foto: Peter Zoetmulder
Het herdenkingspaneel in de huidige staat aan de Anthony Fokkerweg in Waalhaven-Zuid, de locatie waar op 10 mei 1940 de noodlottige Britse aanval op de Duitsers op vliegveld Waalhaven plaatsvond. Foto: Peter Zoetmulder

Herdenkingspaneel van 600e Squadron op Waalhaven bijtijds opgeknapt

Algemeen 1.009 keer gelezen

Rotterdam - In het najaar 2021 zag het herdenkingspaneel van het Britse 600e Squadron van de RAF aan de Anthony Fokkerweg op Waalhaven-Zuid, er niet best uit. De foto’s en tekst waren door een gebarsten afdekplaat nagenoeg niet te zien en onleesbaar geworden en de naaste omgeving was overwoekerd door gras en bijna niet toegankelijk door de werkzaamheden daar.

Door Peter Zoetmulder

Kees Stoutjesdijk, voorzitter stichting WW2research ondernam hierop actie en heeft inmiddels kunnen regelen dat de afdekplaat van het paneel kortgeleden is vervangen. De benodigde bijdrage hiervoor kwam van de Gebiedscommissie Charlois.
Naast zijn voorzitterschap van de genoemde stichting verzorgt Stoutjesdijk onder meer het (jaarlijks) bezoek van No. 600 ‘City of London’ Squadron aan Nederland, waarbij onder andere een plechtigheid bij de plaquette op Waalhaven hoort. Ook helpt hij desgevraagd bij onderzoeksvragen over dergelijke voorvallen elders in Nederland. Vooral de nog groeiende maar inmiddels al omvangrijke boekenserie’ De luchtoorlog boven Zeeland’ is de moeite waard om kennis van te nemen.

Lees verder onder foto.

Op 3 mei 2016 werd het herdenkingspaneel op Waalhaven onthuld door de Honorary Air Commodore Lord Hugh Trenchard (l.). Tweede van links Hans Onderwater, in het midden Kees Stoutjesdijk. Foto: ww2research.nl

Mogelijk bezoek
Het paneel op een plantsoenachtig veldje in Waalhaven-Zuid, waar in de vooroorlogse jaren (interbellum) van de vorige eeuw het roemruchte vliegveld Waalhaven lag, herdenkt de tragisch verlopen luchtaanval van de Britse vliegers op 10 mei 1940 gericht tegen de Duitse troepen die het vliegveld hadden bezet. Normaliter vindt het bezoek van een Britse delegatie aan Waalhaven ter herinnering aan deze gebeurtenis begin mei plaats, maar vanwege de coronacrisis is het al twee keer uitgesteld. Mocht het er dit voorjaar wel van komen, dan is de herdenkingsplaat gelukkig weer toonbaar. Momenteel wordt bezien of en zo ja hoe het bezoek tot stand komt.

Lees verder onder foto.

Rotterdams befaamde vliegveld Waalhaven voor de militarisering. In september 1939 werd vliegveld voor de burgerluchtvaart gesloten en werd het de thuishaven van de Luchtvaart Afdeling (LVA) en daarmee ook een doelwit voor de Duitsers. Foto: Sectie Luchtmachthistorie

Aanval op Waalhaven
Het betreffende squadron van de Royal Air Force was gestationeerd op de basis Manston in Kent en maakte deel uit van de zogenaamde ‘Auxiliary Air Force’ (RAuxAF) , burgervrijwilligers, bekend als ‘weekendvliegers’, zo lezen we op https://www.ww2research.nl/. Het squadron vloog met de Bristol Blenheim Mk 1F toestellen. Kort na het middaguur op 10 mei 1940 stegen zes toestellen van B-flight op onder leiding van de 31-jarige Squadron Leader James Jimmy Wells. Na vergeefs wachten op de toegezegde escorte door Spitfire jachtvliegtuigen besloot hij de aanval op vliegveld Waalhaven toch door te zetten, omdat Nederlandse grondtroepen gelijk met de luchtaanval een aanval op de grond uitvoerden.

Boven Nederland vlogen de Britse piloten in twee groepen van drie toestellen op vliegveld Waalhaven aan. Ze doken op de daar geparkeerde Duitse vliegtuigen en troffen diverse toestellen met hun boordwapens. Kans op een tweede aanval kregen de Engelsen echter niet, want inmiddels waren Duitse vliegtuigen op het strijdtoneel gearriveerd.
Toen de Britten nog laag vlogen door de aanval die ze net uit hadden uitgevoerd en weer op voldoende hoogte probeerden te komen om het luchtgevecht aan te kunnen gaan, werden ze door de Duitse jagers aangevallen. De Duitse Messerschmitt Bf-110 toestellen waren superieur aan de verouderde Blenheims, waardoor de Britten geen schijn van kans hadden.
Vier Britse toestellen stortten neer in de omgeving van Rotterdam en Pernis. Het vijfde toestel maakt een noodlanding op de slikken van Herkingen. Slechts één toestel ontkwam en vloog terug naar Engeland. Zeven van de dertien bemanningsleden kwamen om het leven.

Lees verder onder foto.

De slechte staat waarin de plaquette in het najaar van 2021 verkeerde. Foto: Peter Zoetmulder

Het herdenkingspaneel is destijds mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de toenmalige Wells Brewery, de Gebiedscommissie Charlois van gemeente Rotterdam en de Waalhaven Group.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant