Het Erasmus MC. Foto: Rob van Esch/Make it Happen
Het Erasmus MC. Foto: Rob van Esch/Make it Happen

De ziekenhuizen in Rotterdam willen minder afval produceren

Algemeen 532 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC, Ikazia, het Oogziekenhuis Rotterdam, Franciscus Gasthuis en Vlietland en de zorginstelling Rijndam Revalidatiecentrum bundelen hun krachten om hun CO2-uitstoot en de milieuvervuiling fors te verminderen. Ze hebben zich aangesloten bij het Rotterdams Klimaatakkoord vormen samen de klimaattafel Zorg.

De ziekenhuizen gaan onder meer proberen minder afval te produceren. De verwerking van medisch afval van operatiekamers is goed voor ongeveer 80 procent van de uitstoot van ziekenhuizen. Per jaar produceren de operatiekamers van ziekenhuizen in Nederland ongeveer 1,3 miljoen kilo medisch afval. Onder meer operatielakens, medische instrumenten en mondmaskers zijn voor eenmalig gebruik. Die worden nu verbrand. De zorginstellingen willen kijken naar de inkoop van duurzame materialen en energie. Verder staat onder meer de aanpak van verspilling van grondstoffen hoog op de agenda.

Wethouder Arno Bonte: ‘Een dag ic-zorg staat gelijk aan 2000 kilometer autorijden, het gebruik van minstens 15.000 liter water en ontbossing met een oppervlak van 200 vierkante meter.’

Uit de krant