De impressies zijn gemaakt door Juurlink + Geluk.
De impressies zijn gemaakt door Juurlink + Geluk.

Het voorlopige ontwerp voor het nieuwe Hofplein is klaar, dit moet het gaan worden!

Algemeen 1.093 keer gelezen

Rotterdam - Het voorlopige ontwerp voor een totaal vernieuwd Hofplein is klaar. Er komen ongeveer 160 bomen en er is extra ruimte voor voetgangers, fietsers, kunst en cultuur. Alle Rotterdammers kunnen erop reageren.

Het Hofplein wordt vanaf 2023 vernieuwd. Met ongeveer 160 bomen op en rond het plein wordt het een stuk groener. Nu staan er 24 bomen. Er komt een mix aan boomsoorten en er komen nieuwe en oude bomen. Deze oude bomen stonden eerst op een andere plek in de stad en staan nu in de Rotterdamse Stadskwekerij tot ze een tweede leven krijgen op het Hofplein.

Verder komen er meer oversteekplekken en looproutes tussen de boulevards, OV-haltes en doorgangen naar achtergelegen winkelstraten. Ook komt er ruimte om kleine evenementen te organiseren zoals kleinschalige concerten, een poppentheater en buitenexposities.

Tot slot is het plan om waterbergingen te maken waar regenwater wordt opgevangen en gezuiverd. Dit kan worden gebruikt om het groen in de stad water te geven in droge tijden.

Lees verder onder de foto.

Begin 2020 deed wethouder Bokhove een oproep aan Rotterdammers om het schetsontwerp te beoordelen en hun dromen over het Hofplein te delen. Ongeveer 8000 reacties kwamen toen binnen.

Hieruit bleek dat Rotterdammers het Hofplein graag zien veranderen. 77 procent van de mensen vond dat het plein dringend aan vernieuwing toe is. Ze wilden meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook vroegen ze om een goed bereikbare, groene plek die in de zomer koel is en in de winter beschut, waar ruimte is voor kunst en cultuur.

Met die reacties is de ontwerper aan de slag gegaan in het voorlopig ontwerp. De meest opvallende aanpassingen op het ontwerp zijn ook terug te lezen in een korte samenvatting in deze brochure. Het document kun je lezen op Rotterdam.notubiz.nl.

Tot en met 2 maart 2022 kun je op het voorlopig ontwerp reageren via een formulier op de webpagina Hofplein. Ook kun je deelnemen aan een online Fonteingesprek op donderdag 10 februari van 19.30 tot 20.30 uur. Aanmelden kan via Hofplein.

Uit de krant