Lars Klappe vlakbij zijn woning aan de Beijerlandselaan. Een jaar geleden kwam hij op weg naar huis terecht in een surrealistische chaos. Dinsdag wil hij stilstaan bij die bizarre avond door duizend kaarsen aan te steken.
Lars Klappe vlakbij zijn woning aan de Beijerlandselaan. Een jaar geleden kwam hij op weg naar huis terecht in een surrealistische chaos. Dinsdag wil hij stilstaan bij die bizarre avond door duizend kaarsen aan te steken.

Duizend kaarsen een jaar na de rellen

Algemeen 265 keer gelezen

Rotterdam - Precies een jaar nadat Rotterdam opgeschrikt werd door avondklokrellen worden vandaag (dinsdag 25 januari) de hele Beijerlandselaan en Groene Hilledijk verlicht met brandende kaarsen. Vanaf 17.00 uur wordt op de 1,2 kilometer lange winkelstraat om de meter een kaars aangestoken om iedereen in de wijk een hart onder de riem te steken.

Initiatiefnemer van de actie is Lars Klappe. Hij woont op de Beijerlandselaan en kwam op die vreselijke maandagavond middenin de chaos terecht. “Ik was op weg naar huis en toen was het al begonnen. Ik liep zo op het waterkanon van de politie af. Nee, bang ben ik geen moment geweest. De relschoppers vielen geen voorbijgangers aan, waren vooral bezig met winkels slopen en de politie bekogelen. Overal knallen, terrasstoelen die op de trambaan werden gegooid zodat de ME er niet door kon. Toen ik thuis was, had ik vanuit het raam goed uitzicht op wat er allemaal gebeurde. Het was surrealistisch. Ook de dagen erna nog, met al die grootschalige politie-inzet en bevelen van de ME die je over straat hoorde schallen.”

Lars wil een jaar later nog eens aandacht vragen voor zijn straat. Met brandende kaarsen. “Ook na de rellen was het nog een pittig jaar. Er zijn nog een paar geweldsincidenten geweest en vooral de lockdowns hebben er natuurlijk flink ingehakt bij alle ondernemers. Ik wilde toch iets doen, liep er al een tijdje over na te denken. Je kunt de kaarsjesactie zien als een aanmoediging voor alle ondernemers. Ik zorg voor de kaarsen, iedereen mag helpen ze neer te zetten, aan te steken en ‘s avonds weer op te ruimen.”

De bedoeling is dat de langste winkelstraat van Nederland vanaf 17.00 uur over de hele lengte verlicht wordt. Mensen die willen helpen kunnen zich rond 17.00 uur verzamelen bij het kantoor van Alliantie Hand in Hand aan de Beijerlandselaan 167a.

Uit de krant