De tegel van Marten Toonder is geadopteerd door Museum De Bommelzolder in Zoeterwoude. Marten Toonder is bekend als schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Hij werd in 1912 geboren in Rotterdam en heeft ook al een eerbetoon bij Station Blaak.
De tegel van Marten Toonder is geadopteerd door Museum De Bommelzolder in Zoeterwoude. Marten Toonder is bekend als schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Hij werd in 1912 geboren in Rotterdam en heeft ook al een eerbetoon bij Station Blaak.

Waar moeten de Rotterdamse sterren naartoe?

Algemeen 812 keer gelezen

Rotterdam - Tientallen Rotterdamse (en internationale) sterren zoeken een nieuw onderkomen. Hun tegels bij Zuidplein gaan binnenkort uit de grond. De organisatie van de Walk of Fame hoopt dat vooral de Rotterdammers in hun eigen stad kunnen blijven. Maar waar moeten ze naartoe? 

Door Emile van de Velde

Er komt definitief een einde aan de Rotterdamse Walk of Fame. De sterrenstoep, die vanaf 1990 op de Schiedamsedijk lag en sinds 2014 met een kleinere collectie op het Metroplein bij Zuidplein, gaat begin maart op de schop. De Walk of Fame was al flink aan het verpauperen en moet nu het veld ruimen voor de herinrichting van Hart van Zuid. De tegels worden ter beschikking gesteld aan nabestaanden, geadopteerd door musea, of geveild via internet. Met de opbrengst van de veiling en een doneeractie kunnen zwaar beschadigde tegels worden vernieuwd en behouden blijven voor de stad. Ook gaat er een deel van de opbrengst naar het Sophia Kinderziekenhuis.

Lees verder onder de foto.

Sinds 2014 ligt de Walk of Fame bij Zuidplein op de route naar Ahoy, maar daar moeten de sterrentegels verdwijnen.

Tot en met 10 februari kan iedereen bieden op de tegels. Emile Hilgers, secretaris van Stichting Walk of Fame, verwacht dat ze met de veiling uiteindelijk allemaal een nieuwe plek zullen krijgen en niet, zoals eerder met onder meer André Rieu en Ali B gebeurde, in de afvalcontainer verdwijnen. “En alle Rotterdamse tegels hopen we voor Rotterdam te behouden.”

Dat zal niet op een nieuwe sterrenstoep of wandelroute zijn. Plannen daarvoor zijn stukgelopen bij de gemeente. Van de ruim zestig tegels worden er zo’n twintig geveild. Veel artiesten, sporters of nabestaanden hebben er zelf een plek voor gevonden. Ivo Opstelten bijvoorbeeld heeft laten weten nog wel een plekje in zijn tuin te hebben en komt zijn handafdrukken binnenkort ophalen. In Vreewijk is een actie gestart om de tegel van Jos Brink neer te leggen bij het borstbeeld dat daar al staat aan de Groenezoom. 

Lees verder onder de foto.

Drs. P.

Ook de tegel van Drs. P blijft voor de stad behouden. De legendarische zanger krijgt een plekje op de campus van de Erasmus Universiteit. “Dat is wel één van de tegels die eigenlijk opgeknapt zou moeten worden, net als die van André van Duin, die natuurlijk een plekje in Delfshaven verdient. We kunnen hopelijk beschadigde tegels herstellen of zelfs opnieuw laten maken met de opbrengst van de veiling en de doneeractie. We hopen alle Rotterdammers voor de stad te behouden. Een uitzondering is de tegel van Marten Toonder, die al een monument heeft in zijn geboortestad. Zijn tegel wordt geadopteerd door museum De Bommelzolder in Zoeterwoude, zodat het publiek de tegel daar kan bezichtigen. Lee Towers hebben we gesproken, hij komt zijn tegel ophalen. Maar het management van Anita Meijer heeft laten weten dat het haar niet zo heel veel uitmaakt wat er gebeurt.”

De Walk of Fame geeft sowieso alle Nederlandse sterren eerst de mogelijkheid zélf hun tegel op te halen. “Die van de Golden Earring gaat naar Museum Rockart in Hoek van Holland en die van BZN naar het Palingsoundsmuseum in Volendam. Mies Bouwman verhuist op verzoek van haar zoon naar Beeld en Geluid in Hilversum. Verder ben ik gebeld door de Belgische keeper Jean-Marie Pfaff, hij komt zijn tegel binnenkort ophalen. Net als musicalster René van Kooten.”

Lees verder onder de foto.

Johnny Cash.

Op tientallen andere tegels kan dus geboden worden. Er is geen minimumbedrag tijdens de veiling, de enige voorwaarde is dat je de tegel zelf komt ophalen. Er zijn tegels van allerlei sterren: van Johnny Cash tot Tina Turner en van Bon Jovi tot Elvis Costello.

De meeste tegels van topsporters worden na de ontmanteling van de sterrenstoep geadopteerd. Zo gaat de tegel van voetballegende Tonny van Ede naar Sparta en de tegel van zwemster Inge de Bruijn naar het Van Maanenbad. Daar liggen al de eerder verplaatste Walk of Fame-tegels van Erica Terpstra, Ada Kok en Pieter van den Hoogenband. De tegel van honkballer Hamilton Richardson krijgt een plekje bij honkbalclub Neptunus en over de tegels van ex-atlete Nelli Cooman en Olympisch wielrenster Leontien van Moorsel wordt nog met de sportvrouwen overlegd.

Lees verder onder de foto.

Nelli Cooman.

De tegel van Coen Moulijn zien Stichting Walk of Fame en zijn weduwe Adrie Moulijn liefst herplaatst bij het muurtje van Coen in het Oude Noorden, terwijl voor de tegel van gentleman-voetballer Faas Wilkes met diens zoon Michael wordt gekeken naar een geschikte plek. Waar de tegel van Dirk Kuyt uiteindelijk terechtkomt, bepaalt een veiling door de Dirk Kuyt Foundation, die zich over de tegel ontfermt. Ook over de tegels van Johan Cruijff en Richard Krajicek overlegt het bestuur met hun foundations.

Lees verder onder de foto.

Bep van Klaveren.

Diverse tegels van de topsporters zijn ernstig beschadigd. Als de veiling en doneeractie voldoende opbrengen wil het stichtingsbestuur in elk geval van de tegel van Bep van Klaveren een replica laten maken. Die kan dan wellicht worden geplaatst bij zijn standbeeld in Crooswijk. De tegel van Fanny Blankers-Koen wordt geadopteerd door NOC*NSF, die van Rinus Michels door de KNVB voor herplaatsing bij diens standbeeld in Zeist.

Kijk voor de complete lijst artiesten, de veiling van hun tegels of de doneeractie op www.walkoffame.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant