Bart Leenders.
Bart Leenders.

Bart Leenders is Havenman van het Jaar 2021

Algemeen 764 keer gelezen

Rotterdam - De Stichting Havenman/vrouw van het Jaar in Rotterdam heeft Bart Leenders, vice president production Renewable Products bij Neste gekozen tot Havenman van het Jaar 2021. 

Het van oorsprong Finse maar wereldwijd opererende Neste is sinds 2011 gevestigd op de Maasvlakte met een raffinaderij die louter hernieuwbare brandstoffen produceert. De onderneming wil een voortrekkersrol spelen in de voor de haven van Rotterdam cruciale energietransitie.

Aanleiding van de onderscheiding van Havenman van het Jaar 2021 is de betrokkenheid van Bart Leenders bij een reeks van investeringen van Neste in Rotterdam. Eind vorig jaar nam het bedrijf voor 258 miljoen euro de raffinaderij van ‘buurman’ Bunge over. In april kondigde het een investering van 190 miljoen euro aan in de aanpassing van de huidige raffinaderij voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof. Kort daarop werd bekend dat Neste in Rotterdam een tweede raffinaderij wil bouwen, waarmee een bedrag van 1,5 miljard euro gemoeid is. Van het laatste project wordt de definitieve investeringsbeslissing begin volgend jaar verwacht.

Bij de benoeming van Bart Leenders is ook meegewogen dat hij zich niet alleen inzet voor zijn eigen bedrijf, maar ook voor het bredere belang van de Rotterdamse haven. Hij vertegenwoordigt de sector renewables in het bestuur van havenondernemingsvereniging Deltalinqs en is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Biobrandstoffen (NVDB).

Bart Leenders  is de 41ste havenprominent op rij die de sinds 1981 bestaande onderscheiding, destijds ingesteld door de voormalige Rotterdamse havenpersclub Kyoto, krijgt uitgereikt. Hij wordt de opvolger van Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), de nog fungerende Havenvrouw van het Jaar 2020.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant