Elke maand vertelt kinderombudsman010 Stans Goudsmit in De Havenloods over haar werk en de rechten van Rotterdamse kinderen. Foto: Rhalda Jansen
Elke maand vertelt kinderombudsman010 Stans Goudsmit in De Havenloods over haar werk en de rechten van Rotterdamse kinderen. Foto: Rhalda Jansen

Grooming, haatreacties en meer digitale gevaren die de kinderombudsman tegenkomt

Algemeen 548 keer gelezen

Rotterdam - Elke maand vertelt kinderombudsman010 Stans Goudsmit in De Havenloods over haar werk en de rechten van Rotterdamse kinderen. Deze keer schrijft ze over privacy op internet.

‘Kinderen en jongeren vinden een mobiele telefoon een basisbehoefte, net als eten en een bed om in te slapen. Op school is een mobiele telefoon onmisbaar voor quizjes en het rooster. En natuurlijk ook voor appen en gamen. De digitale wereld is zo onlosmakelijk verbonden met de echte wereld. Voor de meeste kinderen levert dit veel plezier op. Maar er schuilen op het internet ook gevaren: grooming, pesten, phishing, gameverslaving, etc. Een haatreactie is zo geplaatst en de ‘perfecte plaatjes’ op Instagram kunnen een nadelig effect op het zelfbeeld van kinderen hebben.

Gelukkig gelden kinderrechten ook in de digitale wereld! Het Kinderrechtencomité, dat controleert of landen het verdrag wel goed naleven, heeft dat vorig jaar besloten. Dat betekent dat Nederland er o.a. voor moet zorgen dat internetbedrijven de rechten van kinderen op het internet moeten respecteren. Winst maken mogen deze bedrijven niet belangrijker maken dan de rechten van kinderen.

Een van die kinderrechten die ook in de digitale wereld geldt is het recht op privacy. Privacy om te mogen opgroeien zoals een kind dat wil, bijvoorbeeld. Die privacy geldt richting ouders, school, de overheid, internetbedrijven en richting elkaar. Ik vind het belangrijk dat ieder kind of jongere, ouder of verzorger en professional stilstaat bij de kinderrechten op internet. Wat valt er nu precies onder privacy? Mag je als volwassene zomaar een foto plaatsen van een minderjarige? Tegen welke gevaren moet een kind beschermd worden en wie moet dat doen? Staat een kind stil bij de gevolgen die een tiktok-filmpje kan hebben? Wiens taak is het om kinderen te vertellen over hun kinderrechten op internet?

Als Rotterdamse kinderombudsman vind ik dat ik hier ook een taak in heb. Ik wil ervoor zorgen dat kinderen zelf leren over hun rechten, zodat zij hierover kunnen meepraten. Daarom heb ik een les gemaakt over privacy op internet. Deze les (les nummer vier) is te vinden op mijn website onder het kopje kinderrechten. 

Kijk maar eens op www.kinderombudsmanrotterdam.nl. Heb jij vragen over kinderrechten in de digitale wereld? Mail mij dan op: info@kinderombudsmanrotterdam.nl of stuur me een DM via Social Media: @kinderombudsman010’

Met vragen of klachten kan je de Rotterdamse kinderombudsman bereiken via: info@kinderombudsmanrotterdam.nl; 0800 2345 111 (gratis te bellen); 06 5807 3580 (WhatsApp). 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant