Warda Ait El Bachir bij een banner van Top Academie, die een partnership aangaat met haar team. Foto: Emile Hilgers
Warda Ait El Bachir bij een banner van Top Academie, die een partnership aangaat met haar team. Foto: Emile Hilgers

Tennischamp Warda Ait El Bachir op weg naar mondiale top

do 25 nov 2021, 08:42 Algemeen 91 keer gelezen

Rotterdam - Sinds augustus mag Warda Ait El Bachir zich Nederlands tenniskampioen onder 18 jaar noemen. “Het levert geen punten op voor de ranking, maar ik zie het als een erkenning”, zegt ze over die prestatie. “Ik heb het toernooi met pijnstillers gespeeld, omdat ik vijf dagen ervoor mijn hand had gekneusd. Daardoor had ik geen hoge verwachtingen. Maar gaandeweg groeide mijn zelfvertrouwen en won ik al mijn partijen.”

Door Emile Hilgers

Ze is een vechter, weet de 17-jarige Rotterdamse over zichzelf. “Waar anderen opgeven, ga ik door. Ik ben het afgelopen jaar gegroeid in mijn ontwikkeling. In de winter en het voorjaar hebben we alleen maar getraind, toen er door de coronapandemie geen toernooien waren. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik fitter ben dan ooit en een niveau heb gehaald dat ik nog niet eerder bereikte.”

Voor het NK speelde Warda vijf internationale toernooien in eigen land, waaronder twee ITF-events op de banen van Victoria, waar ze traint bij Focus Tennis Academy. “Ik verloor telkens van meiden die uiteindelijk het toernooi wonnen. Voor mij geen trofee, wél een ervaring rijker.”

De komende maanden speelt ze toernooien om te stijgen op de wereldranglijst. “Ik wil junior Grand Slams spelen, daarvoor moet ik in de top honderd staan. Nu ben ik nummer 477, maar begin 2022 worden alle tweedejaars meiden senior en stijg ik ongeveer honderd plaatsen. Gelukkig is het goed te combineren met school. Ik volg een versnelde havo-opleiding bij het Volwassenenonderwijs. De lessen kan ik online volgen, alleen voor examens moet ik beslist in Rotterdam zijn.”

De sportcarrière van Warda wordt gesteund door een team, met moeder R’kia Faiz van PT Coaching 010 als haar manager en kracht- en conditietrainer. Haar tenniscoach is al heel lang Tom Cremers en de groepstrainingen volgt ze bij Focus Tennis Academy. “De communicatie tussen Tom en Focus is heel goed, dat scheelt een hoop”, vertelt ze. “Gelukkig krijg ik ondersteuning voor mijn reizen van Erik den Dikken van Special Cargo Services. Anders was internationaal tennis niet haalbaar. Vanaf volgend jaar hebben we ook een partnership met Top Academie, die praktijkschoolleerlingen een perspectief biedt op de arbeidsmarkt. Ik wil graag iets betekenen voor jongeren van mijn leeftijd. Ik weet hoe het is om van niets het verschil te maken als het ertoe doet. Zij herkennen zich in mij, en andersom.”

Wat Warda nog nodig heeft om door te ontwikkelen als tennisster? “Andere sponsors of vormen van ondersteuning zijn meer dan welkom. Ik ben er nog lang niet en voor mij begint het nu pas. Dit is een belangrijke fase in mijn persoonlijke ontwikkeling en een mogelijke topsportcarrière.”

“Ik heb een ander spel dan de gemiddelde tennisster”, analyseert ze tenslotte. “Vrouwentennis is grotendeels hard en vlak. Ik houd van variatie en wissel af: zwaar diep spelen, maar ook met spin, en tempowissels. En ja, ik schreeuw ook een beetje. Ik noem dat ademhaling, kreunen. Zeker in lange rally’s zorgt dat voor ontspanning, zonder dat je aan kracht inboet. Mijn droom is Wimbledon en de US Open spelen, maar zover ben ik nu nog niet. De komende toernooien wil ik zonder druk spelen en lekker genieten van de sport.”

Uit de krant